Címlap Krimi Pénzmosással ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Komlói Járási Ügyészség pénzmosás bűntette miatt nyújtott be vádiratot egy nő ellen, aki több bankszámlát nyitott bűncselekményekből származó pénzek fogadására.

A vádirat szerint a 75 éves nő 2021 végén egy internetes közösségi oldalon került kapcsolatba egy ismeretlenül maradt, magát Jemenben szolgáló ENSZ-alkalmazottnak kiadó személlyel. Ő a nőt szerelmével hitegette, és azt ígérte, hogy Magyarországon fog letelepedni. Az ismeretlen 2022 februárjában rábírta arra, hogy egy magyarországi pénzintézetnél számlát nyisson azt állítva, hogy arra nehéz sorsú, árva gyermekek számára fognak támogatások érkezni. A nő számlát nyitott, majd az átutalt összegeket készpénzben felvette, illetve azokból kriptovalutát vásárolt. A számlára valójában csalások sértettjei által átutalt összegek érkeztek.

A nő tevékenységére felfigyelt a nyomozó hatóság és tájékoztatták arról a vádlottat, hogy a magatartása bűncselekménnyel állhat összefüggésben. A nő ennek ellenére nem hagyott fel tevékenységével, azt tovább folytatva az ismeretlenül maradt személy utasításai szerint eljárva újabb számlát nyitott, amelyre érkező pénzeket felvette és a felvett összegekből kriptovalutát vásárolt.

A nyomozó hatóság a vádlott több számláján zár alá vételt rendelt el, amiről értesülve a vádlott nő újabb bankszámlát nyitott és folytatta tevékenységét.

Az elkövető 2022 februárja és szeptembere között csaknem 30 millió forint, bűncselekményből származó pénzt fogadott bankszámláira. A cselekmény pénzmosás bűntettének megállapítására alkalmas, aminek a büntetési tétele öt évig terjedő szabadságvesztés.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Komlói Járásbíróság fog dönteni.