Címlap Közlekedés Új útvonalter...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár az utasok és az érdeklődők is használhatják a magyarországi közösségi közlekedés új, éles tesztüzemben indult útvonaltervezőjét. Az EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) ez első integrált utazástervező felület Magyarországon, amelyben a hazai vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé és megjelennek a járatok valós idejű adatai is, de térképes kereső segítségével is megtervezhetjük utazásunkat.

Aki mostantól egyszerűen és gyorsan szeretné megtervezni utazását, könnyen megteheti az EMMA segítségével. Az utazástervező segítségével könnyen megtervezhetjük utazásunkat akár vonattal, akár autóbusszal, vagy ezek kombinációjával szeretnénk utazni. Az EMMA legfontosabb célja, hogy teljes és részletes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak belföldön két tetszőleges földrajzi hely között vonattal, hévvel, helyközi autóbusszal, vasútvillamossal, illetve több mint 70 település helyi járataival. Az Egyéges Menetrendi keresőfelületen a MÁV-START, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz mellett egyes helyi járatok, így többek között a pécsi helyi autóbuszok menetrendi és valós idejű, forgalmi adatai is elérhetők.

A Tüke Busz tájékoztatása szerint az útvonaltervező figyelembe veszi a forgalmi viszonyokat, így esetleges késésekkel is kalkulál. A járatok nézetben a járművek pozíciója térképen is megtekinthető, de a helyi (így más városok mellett a pécsi) és helyközi járatok menetrendjére is lehet szűrni. A felület magyar és angol nyelven is használható. A látássérülteknek szánt funkció már működik, de jelenleg fejlesztés alatt áll. A kereső funkcióban helyi és helyközi állomások, nevezetes helyek, látványosságok, hivatalok, városi piacok is jelölhetők, de rövidesen az ország összes postai címe, házszáma alapján is lehet használni a közösségi közlekedési útvonalterveztőt. Az EMMA használatához a Chrome vagy Edge böngészők legfrissebb változata szükséges.

Az éles tesztüzemben fontosak azok a jelzések és észrevételek, amelyek az utazóközönségtől érkeznek, hiszen javaslataikkal, véleményükkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a közösségi közlekedést választó utasok minél egyszerűbben, megbízhatóan és jól tervezhetően tudják igénybe venni a szolgáltatásokat. Az EMMA működésével kapcsolatos véleményeket, jelzéseket az [email protected] címen, vagy a MÁVDIREKT-en keresztül fogadják.