Címlap Krimi Újabb nyomozá...

Újabb nyomozás: milliókat fizetett ki Péterffy Attila a jobbkezének!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megérkezett az immár hatodik nyomozás, amiben érintett a pécsi városvezetés – értesült a Pécs Aktuál. Az előző nyomozásokról EBBEN a cikkünkben írtunk összefoglalót, az ötödik eljárásról pedig ITT írtunk meg részleteket.

A mostani ügyben

jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomoz a rendőrség Péterffy Attila és Ruzsa Csaba ellen.


Kapcsolódó cikk:


Az ügy előzménye az, hogy Péterffy Attila jobbkeze, legfontosabb munkatársa és alpolgármestere, Ruzsa Csaba törvénytelenül vehetett fel – a Tiszta Kezek számításai szerint – nagyságrendileg 40 millió forintnyi közpénzt. Ruzsa ugyanis egy cégtől is fizetést vett fel 18 hónapon keresztül, de ezt a törvény esetében tiltja; így a TK szerint az ezen időszakban felvett alpolgármesteri fizetését, vagyis ezt a 40 millió forint körüli összeget, vissza kell fizetnie. Péterffy Attila elismerte, hogy tudott Ruzsa céges megbízásáról, de ennek ellenére kifizette neki a közpénzt is, a Tiszta Kezek szerint ezzel azonban bűncselekményt követett el.

Itt látható videóban is, ahogy Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakcióvezetője „becsapdázza” Péterffy Attilát a tavaly decemberi közgyűlésen, aki igen furán reagál a képviselőnőnek:


Bár Ruzsa elismerte a „mellékest”, de úgy védekezett, hogy ő tudományos munkát végzett, ami kivétel a törvényben, vagyis felvehette a pénzeket.

A lapunk birtokába került kontraktus alapján erről nincsen szó, nem tudományos, hanem sokkal inkább üzleti tanácsadás volt az alpolgármester feladata, ráadásul titoktartási záradékkal.

Kiderült az is, hogy Ruzsa határozott időre, két évre szóló megbízással, havi 200 ezer forintos átalánydíjjal dolgozott, és az alpolgármester még a családi adókedvezményt is érvényesítette.


Ruzsa Csaba megbízási szerződése:


Bognár Szilvia azután tett feljelentést, hogy Péterffy Attila beismerte, fizetett Ruzsának, noha tudott arról, hogy másik cégtől is fizetést kap.

A rendőrség némi vizsgálódás után úgy döntött, megindítják a nyomozást, mert az ügyben alapos a gyanú arra, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követett el Pécs polgármestere. Az ügyben a Komlói Rendőrkapitányság vizsgálódik majd.

A rendőrségi határozat itt elolvasható és letölthető:


Kerestük Bognár Szilviát az ügyben, de egyelőre nem sikerült elérnünk, visszahívást ígért. Amint tudunk vele beszélni, arról beszámolunk. 

A pécsi baloldali városvezetés ezekben a nyomozásokban érintett eddig:

  • Vesztegetés bűntette – Gyanú: kenőpénzért adták a bérlakásokat
  • Hűtlen kezelés bűntette – Gyanú: értékes telket passzoltak át egy haveri cégnek, milliárdos lehet a haszon
  • Hivatali visszaélés bűntette – Gyanú: jogtalanul vettek el több mint 400 milliót
  • Közfeladati helyzettel visszaélés bűntette – Gyanú: újabb bérlakásokhoz jutottak ismerősök
  • Hűtlen kezelés bűntette – Gyanú: 21 milliót fizetett a városvezetés egy baráti cégnek, pedig a munka el sem indult
  • Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette – Gyanú: Péterffy Attila jogtalanul fizetett ki milliókat jobbkezének