Címlap Hírek 40 milliót ve...

40 milliót vehetett fel törvénytelenül Pécs alpolgármestere – Bukhat, mint a szekszárdi fideszes városvezető?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívül izgalmas ügyet ásott elő a Tiszta Kezek Frakció (TK) Ruzsa Csaba gazdasági alpolgármesterről. Hencsei Zsolt, a TK képviselője szerint Péterffy Attila jobbkeze, legfontosabb munkatársa ugyanis törvénytelenül vehetett fel számításai szerint nagyságrendileg 40 millió forintot, ugyanis összeférhetetlenség állt fent az önkormányzati törvény szerint, mert egy cégtől is pénzeket vett fel éveken keresztül.

Ruzsa Csaba (Grafika: Pécs Aktuál)

„Álláspontunk szerint évek óta törvényt sértett Ruzsa Csaba alpolgármester, mert saját, hivatalos vagyonbevallása szerint egy kft-től is fizetést vett fel idén tavaszig. Ez azonban összeférhetetlen jelenlegi pozíciójával Magyarország helyi önkormányzatairól szóló jogszabály szerint, egészen pontosan a Mötv. 72. § (2) bekezdése szerint. Szekszárd fideszes polgármestere ugyanilyen ügybe bukott bele idén” – közölte a Tiszta Kezek képviselője a közgyűlésen.

Hencsei Zsolt azt kérdezte Ruzsa Csabától egyebek mellett, hogy „mikor fogja visszafizetni a szabálytalanul felvett alpolgármesteri díjazását, hiszen az önkormányzati törvényt megszegve a Focus Ventures Zrt.-től vett fel havi több százezer forintot, miközben alpolgármesteri fizetését is zsebre tette ugyanebben az időszakban, ami nagyságrendileg 40 millió forintot jelentett?” Rákérdezett arra is, hogy „nem kíván lemondani alpolgármesteri pozíciójáról ezek után?”

„Önt úgy harangozta be Péterffy Attila polgármester 2019 őszén a pécsieknek, mint szakértőt, de úgy tűnik, csak a közpénzek zsebre tételéhez ért igazán, bár köztudottan a mellébeszélésben is remekel”

– szúrt oda végül Hencsei Zsolt.

Tiszta Kezek Frakció (Topán László, Bognár Szilvia, Hencsei Zsolt)

Fideszes polgármester már belebukott ebbe Szekszárdon

Ács Rezsőt idén tavasszal távolították el pozíciójából, miután kiderült, polgármesteri tisztségén kívül fizetést vett fel egy cégtől is; ami azonban a törvény szerint összeférhetetlen. Bár bíróságon megpróbálta megtámadni a döntést, másodfokon, jogerősen is pert vesztett, így ősszel kénytelen volt elismerni, hogy távoznia kell.

Ruzsa Csabánál egyébként most már nem (hiszen megszűnt a pozíciója, amiért pénzt kapott), de tavaszig fennállhatott az összeférhetetlenség.

Tudományos munkát végzett, nem kell lemondania – mondta Ruzsa Csaba

Ruzsa Csaba az ebédszünet után reagált Hencsei Zsolt kérdéseinek egy részére. Videóban is megmutatjuk a pontosság kedvéért a teljes válaszát, de röviden

az volt a lényege az alpolgármester válaszának, hogy a Közgyűlés előzetes jóváhagyásával végzett – szerinte, és többször is hangsúlyozva – tudományos munkát, ami nem összeférhetetlen városi pozíciójával, a törvény szerint ezért vehet fel fizetést, és nincs miért lemondania.

A teljes érvelését itt lehet megnézni:


Érdemes tisztázni, hogy az a feladat, amelyért fizetést vett fel Ruzsa Csaba éveken keresztül a Zrt-től, az valóban tudományos volt-e, ahogy kijelentette kétszer is, vagy sem – ez ugyanis kivételként szerepel a törvényben. Mert, ha nem, akkor Hencsei Zsolt felvetése megállhat, de csak azért, mert pénzt kapott az alpolgármester. (Tehát nem a feladattal volt a gond, hanem a díjazás elfogadásával.)

Ennek hamarosan utána fogunk nézni, és beszámolunk az eredményről.

Félreértés

Ruzsa egyébként véletlenül, vagy szándékosan félreértette a fizetésére vonatkozó kérdéseket, ugyanis míg a Tiszta Kezek alpolgármesteri fizetését becsülte az ominózus időszakban 40 millióra, addig az alpolgármester a céges bevételét adta össze, ami pár millióra jött ki. Ez azért volt fontos a Tiszta Kezeknek – hangzott el a Közgyűlésen -, mert ha kiderül, hogy törvényt sértett Ruzsa Csaba, akkor a Tiszta Kezek szerint vissza kellene fizetnie azt a pénzt, amit törvénytelenül vett fel alpolgármesterként, vagyis „nagyságrendileg 40 millió forintot”.

Kapcsolódó tartalom: