Címlap Balhé „Péterf...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs „baloldali” polgármestere nem ad több pénz az autóbusz-vezetőinek! – közölte Dobi István, a SZAKSZ elnöke a szervezet közösségi oldalán.

Mint írta, az újabb sztrájk bejelentése után úgy értesültek, miszerint Péterffy Attila polgármester kijelentette, hogy most már azért sem adja meg a 20 %-os béremelést, nem enged a szakszervezet nyomásgyakorlásának.

Semmi gond Polgármester úr, a SZAKSZ megtartja a február 27-28. napjára meghirdetett munkabeszüntetését és annak eredménytelensége esetén, március 4-7 napjára egy újabb, négynapos sztrájkot szervez. A négynapos sztrájk esetén a SZAKSZ a sztrájkalapjából, a kiesett munkabér enyhítése céljából, maximum 30 000 forintos sztrájksegélyt fizet tagjai számára

– fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Dobi szerint a 2 %-os alapbéremelésért azért kell harcolniuk, mert az a mindenkori béremelés alapját képezi, tehát az elkövetkező évek alatt jelentős pénzösszegekről mondanának le, ha most elfogadnák a munkáltató 18 %-os alapbérfejlesztési ajánlatát. Úgy véli, hogy a Tüke Busz autóbusz-vezetőinek bérszínvonala az elmúlt 10 év alatt jelentősen csökkent az autóbusz-közlekedésben foglalkoztatott többi munkavállaló keresetéhez képest.

A SZAKSZ a korábbi 25 %-os bérkövetelését, 20 %-ra módosította, tehát mi már tettünk lépéseket azért, hogy megállapodjunk a munkáltatóval annak érdekében, hogy elkerüljük a sztrájkot, de ezt a tulajdonos figyelmen kívül hagyta

– fejtette ki álláspontját.

Szerinte Pécs – „állítólag baloldali” – polgármestere presztízskérdésként kezeli a SZAKSZ bérharcát és ezzel a magatartásával a vármegye székhelyén az elkövetkező időszakokban veszélyezteti a közösségi közlekedés menetrendszerű biztosítását.

Dobi bejelentése szerint a SZAKSZ március 4. és 7. között újabb, ezúttal négynapos sztrájkot hirdet. „A sztrájk ideje alatt az elégséges szolgáltatás biztosítva lesz az utazóközönség számára, de a napi több mint 500 járat kimaradásával a közösségi közlekedésben káosz alakulhat ki, amit egy bérmegállapodás aláírásával el lehetne kerül” – írta legutóbbi posztjában az érdekképviseleti vezető.