Címlap Közlekedés Pécs felett i...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Űrügynökség egyik műholdja várhatóan szerda kora este tér vissza a Föld légkörébe. Az űrügynökség szerint a műhold a Föld felszíne felett körülbelül 80 kilométeres magasságban darabokra törik, és a többsége a légkörben ég el. Egyes töredékek eljuthatnak a Földre. 16 éves élettartama során az ERS-2 műhold információkat gyűjtött a klímaváltozásról és a Föld légköréről.

Frissítve:

Európai Űrügynökség számítása nem igazolodott, szerdán 17:54-kor kellett volna belépnie a légkörbe Európa felett, de a műhold tovább haladt. Az ESA szerint a vég szerdán 18:17-kor következett be, a Csendes-óceán északi részén, Alaszka és Hawaii között, Kaliforniától 2000 km-re nyugatra.

Az ügynökség által kiadott térkép korábban azt kelkulálta, hogy a műhold pontosan Pécs felett halad keresztül szerdán 17 óra 55 perckor, 7 km/másodperc sebességel. Ellenőrizetlen esésről volt szó, ezért a a légköri surlódás miatt pályája kissé megváltozott. A tervezett térkép szerint a műhold Pécsen áthalad a Köztemető, a Vasútállomás, a Székesegyház és a TV-torony felett, de nem így történt. Az útvonal végül modosult, néhány kilométerre Pécstől haladt el Hird fölött.

„A becslések szerint egy a milliárdhoz az esélye annak, hogy egy műholddarab valakinek a fejére zuhan” – mondta Benjamin Bastida Virgili, az ESA űrszemétrendszer-mérnöke. Henri Laur, az ESA Föld-megfigyelő küldetéséről azt mondta, hogy a legnagyobb darab, amely eléri a földet, körülbelül 50 kilogrammot fog nyomni, vagyis annyit mint egy cementzsák.