/

Sokkal magasabb a drogosok száma Pécsen, nincs nap drogfogás nélkül

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés
Károly, Karola
/

Egyre több pécsi panaszkodik a belvárosban és a keleti városrészen elszabadult, kötözködő, zombik módjára viselkedő drogosokra. "Terepre mentünk" mi is, hogy a saját szemünkkel lássuk, mi a helyzet. 

A herbál helyett visszajöttek a klasszikusok

Úgy 4-5 évvel ezelőtt voltak igazán elterjedtek a magyar drogpiacon a szintetikus kannaboidok, amiket egyszerűen herbálnak vagy biofűnek hívnak.

– Ezeket kínai laborokban ütötték össze, nagyon durva kémiai szerek. Rendkívül olcsóak, ezért szinte bárki képes megfizetni, de főleg a szegényebb rétegek fogyasztják, de a nagyon fiatalok is ezzel kezdik a drogozást ma már – mondta el lapunknak Szemelyácz János, pécsi addiktológus.

Legális drogok

A gond az, hogy ezek a szerek nem illegálisak az addiktológus szerint. Legalábbis papíron, ugyanis nincsenek rajta a feketelistákon. De ennek csak az az oka, hogy a laborok gyorsabbak, mint a bürokrácia. Amire ugyanis egy szer felkerül a tiltólistára, már rég egy másik variánsa pörög az utcákon.

– Nem segített ezen a helyzeten az sem, hogy 2017-ben bezárták az Országos Addiktológiai Centrumot, ahol ezeket a szereket vizsgálták és listázták – mondja a szakember.

Újra pörget az ecstasy

A klasszikus drogok elkezdtek ismét visszatérni az utóbbi időkben – különböző serkentő szerek, mint például: amfetamin-, metamfetamin származékok, ilyen például az ecstasy. Illetve erősödött a kokainfogyasztás is a városban. Komoly probléma lehet abból is, hogy megint itt van a 10 évvel ezelőtti „slágerdrog”: vagyis a ketamin, ami egy lónyugtató eredetileg.

– A fiatalok egyébként inkább a legális szerekhez nyúlnak, mint az alkohol és a patikákból beszerezhető gyógyszerek – magyarázza Szemelyácz. Ilyen gyógyszer például ez is, amit a belváros szélén fotóztunk le.

Nagymama patikája

A fiatalok között egyre elterjedtebb a „nagymama patikából” kikerülő nyugtatók, altatók és fájdalomcsillapítók fogyasztása is. Mostanában viszont kevesebben szipuznak, bár ez egyébként is elég hullámzó trend szokott lenni.

Nincs nap drogfogás nélkül

A pécsi rendőrök szerint a keményebb drogok jelenléte nem igazán nőtt meg az utóbbi évekhez képest, inkább a könnyebb, olcsóbb fajták terjednek. Ám azok nagyon! Elsősorban kannabisz származékokat – általában szárított, THC tartalmú növényi anyagokat, vadkendert – illetve kisebb mennyiségben új, pszichoaktív szereket szoktak lefoglalni.

A rendőrségi statisztikák szerint nő a drogfogyasztás, naponta kell “intézkedni” kábítószer birtoklás és kereskedelem, illetve az új pszichoaktív anyagokkal való visszaélés miatt

– tudtuk meg a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányságtól. Azt is hozzátették, bár a rendőrség statisztikái növekvő tendenciát mutatnak, ez elsősorban nem azért van, mert jobban terjedne a kábítószer fogyasztás, hanem nagyobb a rendőri jelenlét, ezért még több esetre derül fény.

A megelőzés segíthetne?

Szemelyácz János szerint a preventív, megelőző tevékenység 10-15 évvel ezelőtt sokkal erősebb volt, mint manapság. Az utóbbi években a kormány nem igen költ prevencióra és azok a pályázatok, amikből a kisebb szervezetek tudtak különböző megelőzéssel kapcsolatos tevékenységet folytatni, gyakorlatilag eltűntek. A jelenlegi évben a koronavírus járványra hivatkozva nem írtak ki még ezzel kapcsolatos pályázatot, amit döbbenetesnek tart a pécsi addiktológus. Szerinte a drogproblémát egy város egyedül nem tudja valójában megoldani, ahhoz mindenképpen országos, kormányzati, rendszerszintű összefogás kellene, de erre most nem sok esélyt lát egyelőre a szakember.

Hirdetés
Előző sztori

Másfél millió forintot “kaszáltak” az unokázós csalók

Következő sztori

Késsel raboltak kisboltot a Nagy Lajos király útján

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1