Címlap Balhé Szájkarate al...

Szájkarate alakult ki Pécsen a Székely zászló miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon komoly ügy (nem), megérdemli, hogy szó szerint mutassunk mindent. Kronológiai sorrendben.

Még mielőtt szöveghűen mutatnánk, mi is verte ki a biztosítékot a városvezetésnél (ebben is), gyorsan összefoglaljuk a lényeget három pontban.

  • A Fidesz, ÖPE, KDNP kiadott egy közleményt arról, hogy jó lenne, ha a pécsi közgyűlés kifejezné egy nyilatkozatban a “szolidaritását az igazságtalan trianoni békediktátummal elszakított nemzettársaink felé, egyúttal álljon ki Székelyföld autonómia törekvései mellett”, és tegye ki a Székely zászlót a Városházára.
  • Péterffy Attila közösségi oldalán közölte sok egyéb mellett, hogy “csendben gondoskodtak székely zászló vásárlásáról”, amit megtehetett volna a várost 10 évig vezető jobboldal is, amely viszont nem vásárolt zászlót.
  • Csizmadia Péter a Fidesz frakcióvezetője közölte, ha Péterffy megadja a város számlaszámát, átutalja neki a zászló árát.

És akkor lássuk kronológiai sorrendben a közlemény-cunamit, amelyekben a legjobb mondatokat kiemeltük.

Fidesz, ÖPE, KDNP közleménye:

“Arra való tekintettel, hogy egyrészt a március 10-én esedékes pécsi közgyűlés ülésnapja egybeesik a Székely Szabadság Napjával, másrészt a trianoni békediktátum centenáriumi éveként a Nemzeti Összetartozás Éve az idei, szerdán Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének képviselőiként, felelősséget érezve valamennyi, magyar nemzethez tartozó személy nemzetiségi egyenjogúságáért, arra tettünk javaslatot, hogy a Közgyűlés egy nyilatkozat elfogadásával fejezze ki szolidaritását az igazságtalan trianoni békediktátummal elszakított nemzettársaink felé, egyúttal álljon ki Székelyföld autonómia törekvései mellett.

Javasoljuk, hogy az alábbi szövegezésű nyilatkozattal

a Közgyűlés támogassa Székelyföld autonómiáját, mint a nemzetiségi önrendelkezéshez való jog közjogi megtestesülését, továbbá mi, pécsiek is csatlakozzunk a Székely Szabadság Napját rendszeresen megünneplő városok sorához,

melynek keretében minden év március 10. napján méltó módon, a székely zászló Városházán történő kifüggesztésével, emlékezzünk meg a Székely Szabadság Napjáról.

„Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének Nyilatkozata

A Székely Szabadság Napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja, melyet a Kárpát-medence számos településén megünnepelnek.

Ezen jeles nap alkalmából Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése szolidaritását fejezi ki az igazságtalan trianoni békediktátummal elszakított nemzettársaink felé, s kijelenti, hogy támogatja a Székelyföldön élő magyarság területi autonómia törekvéseit.

Tesszük mindezt az őshonos európai nemzeti kisebbségek minél szélesebb körű önrendelkezését elősegítendő decentralizációs törekvések jegyében, mely politikai hitvallásunk szerint az európai béke és a demokrácia kiteljesedésének alapvető feltétele.

Egyúttal vállaljuk, hogy a jövőben mi, pécsiek is csatlakozunk azon Kárpát-medencei települések sorához, akik rendszeresen megemlékeznek és megünneplik a Székely Szabadság Napját.

Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!”

A fenti indokok alapján kérjük a Tisztelt Közgyűlés tagjait, hogy valamennyien támogassák az előterjesztést és a határozati javaslatot. Legyen konszenzus ebben a pártpolitikai érdekeken felül álló ügyben.

A Mindenki Pécsért Egyesület frakcióinak közöse közleménye

“A várost tíz évig irányító Fidesz és kapcsolt termékük, az ÖPE szerdán nyilatkozatot adott ki. Ebben Trianon mellett a székely autonómiáról és arról írnak, hogy a székely zászló Városházára való kitűzésével emlékezzünk meg a Székely Szabadság Napjáról.

A Mindenki Pécsért Egyesület frakciói elismerésre méltónak tartják azt a szívből jövő szolidaritást, amellyel a Fidesz és az ÖPE a székely autonómia iránt viseltet. Szeretnénk arról biztosítani őket, hogy

ebben ugyanúgy gondolkodunk.

Olyannyira, hogy a pécsi városvezetés, bár a nyilvánosság előtt ennek nem adtunk hangot, már hetekkel ezelőtt gondoskodott arról, hogy a Székely Szabadság Napjára méltó módon megemlékezzünk.

Elismerésünk mellett viszont hangot kell adnunk annak is: a Fidesz és az ÖPE buzgalma az ünnep méltó megtartására az ezt megelőző években nem volt tetten érhető. Legalábbis erre utal, hogy bár a kormányoldal 10 évig irányította Pécset, és erre minden lehetősége megvolt,

egyetlen alkalommal sem vásárolt székely zászlót, hogy azt kitűzhesse a városháza homlokzatára.

Mivel eddig sem ütközött semmilyen tiltásba vagy tiltakozásba, kissé értetlenül állunk a tény előtt, hogy két hosszú ciklus után csak most eszméltek rá a zászló és az általa képviselt eszmeiség fontosságára.

Szeretnénk arról biztosítani a várost az előző tíz évben irányító politikai erőket:

a Székely Szabadság Napjának megünneplése jó kezekben van. Bár erről nem adtunk ki semmilyen nyilatkozatot, de csendben gondoskodtunk székely zászló vásárlásáról.

Megígérhetjük azt is, hogy azt méltó módon fogjuk elhelyezni, és nem feledkeztünk meg arról sem, hogy megemlékezzünk a jeles napról.

Pécsiség mindenkor!”

Csizmadia Péter reakciója

“A Székely Szabadság Napja alkalmából kezdeményezett beadványunkra a mai napon reagált a városházi propaganda kommandó.

Sajnos még egy ilyen nemes ügyet is “sikerült” egy egészen pitiáner, méltatlan szintre süllyeszteniük. A nyilatkozatukban ugyanis azon sopánkodnak, hogy a városházára kitűzendő székely zászlót most nekik kell kifizetniük.

Úgy tűnik számukra ez a legfontosabb a külhoni magyarsággal kapcsolatban.

Szégyen, de itt tart a baloldal 2020-ban Pécsett.

Ezúton felajánlom Péterffy Attilának, hogy átutalom a székely zászló árát az általa megadott városházi bankszámlaszámra.”