Címlap Balhé Testükkel véd...

Testükkel védték az ajtót a sajtótól, majd megtörtént az, amire nem számítottak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Lakossági fórumot” tartott Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt Pécsett a Szivárvány Gyermekházban, az eseményre hivatalos volt Mellár Tamás, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Tóth Bertalan MSZP-társelnök és Keresztes László Lóránt is, a helyi MSZP más vezetőivel és erős embereivel egyetemben. A nagy erőkkel megszervezett „fórumra” nem akarták beengedni a Pécs Aktuált, arra hivatkozva, hogy az zárt körű, illetve nem sajtónyilvános. Nem rajtuk múlt, hogy végül ez nem sikerült nekik – de kezdjük az elején.

Kérdés van, válaszok nincsenek

A Pécs Aktuál megírta, hogy a városvezetés készített egy közvélemény-kutatást a pécsiek körében arról, mi a véleményük a Pécs Pride-ról. Ebben a mérésben azonban – amelynek eredményére hivatkozva végül bejelentették, hogy a városvezetők nem vesznek részt a melegfelvonuláson szeptember 18-án – számos olyan kérdés volt, amely a szexuális kisebbségek elfogadásával, jogegyenlőségi törekvéseivel volt inkább kapcsolatos.

Mivel a városvezetés erre a mérésre hivatkozva mondta le a jelenlétét a felvonuláson, de nem fejtették ki, hogy ők maguk hogyan is gondolkodnak ezekről a kérdésekről, a hét elején feltettük egyebek mellett ugyanazokat a kérdéseket a polgármesternek és az alpolgármestereknek, amelyekre a pécsiek már válaszoltak. Egészen pontosan ezeket kérdeztük meg:

1/ Pécs polgármesterének mi a személyes álláspontja a Pécs Pride-dal kapcsolatban? Támogatja, vagy sem? Egyetért vele, vagy sem?

2/ Az esemény szervezői korábban a Pécs Aktuálnak videóinterjúban erősítették meg, hogy volt együttműködés az önkormányzattal. Számíthatnak-e a továbbiakban a Pécs Pride szervezői az önkormányzat együttműködésére és támogatására?

3/ Mennyire tartják Önök fontosnak a melegjogok képviseletét. Ha fontosnak tartják, hogyan állnak ki ezek mellett?

4/ Befolyásolja-e az Önök esetleges kiállását az, ha a mérések szerint a pécsiek többségének nem szimpatikus a Pécs Pride?

5/ Mi Péterffy Attila személyes álláspontja a melegek jog előtti egyenlőségével kapcsolatban? Támogatja az azonos neműek élettársi kapcsolatát? Támogatja az azonos neműek házastársi kapcsolatát? Támogatja, hogy az azonos neműek is fogadhassanak örökbe gyermeket?

6/ Mi Ruzsa Csaba személyes álláspontja a melegek jog előtti egyenlőségével kapcsolatban? Támogatja az azonos neműek élettársi kapcsolatát? Támogatja az azonos neműek házastársi kapcsolatát? Támogatja, hogy az azonos neműek is fogadhassanak örökbe gyermeket?

7/ Mi Zag Gábor személyes álláspontja a melegek jog előtti egyenlőségével kapcsolatban? Támogatja az azonos neműek élettársi kapcsolatát? Támogatja az azonos neműek házastársi kapcsolatát? Támogatja, hogy az azonos neműek is fogadhassanak örökbe gyermeket?

8/ Mi Nyőgéri Lajos személyes álláspontja a melegek jog előtti egyenlőségével kapcsolatban? Támogatja az azonos neműek élettársi kapcsolatát? Támogatja az azonos neműek házastársi kapcsolatát? Támogatja, hogy az azonos neműek is fogadhassanak örökbe gyermeket?

Néma csönd fogadta kérdéseinket, ezért a hét második felében elküldtük újra, hátha elkerülte a városvezetés – vagy kommunikciós tanácsadóik – figyelmét. Ám erre sem érkezett reakció. Ezek után döntöttünk úgy, hogy akkor

próbáljuk meg személyesen is megkérdezni a városvezetőket

mindezekről.

A naiv tervünk

Mivel lapunk értesült arról, hogy mindegyik városvezető részt vesz majd a „lakossági fórumon”, úgy döntöttünk, elmegyünk, hogy ott kérdezzük meg őket személyesen. Naiv elképzelés volt, ugyanis

már az ajtóban elakadtunk, miután jeleztük, hogy a sajtótól jöttünk.

Először megmutatjuk ezt a rövid jelenetet, aztán meg is magyarázzuk, mert muszáj.

A videó elején ugyan nem pontosan látszik az arca, de ez a vagány, fehér pólós, baseballsapkás úr ott Kőhegyi István, aki sűrűn és sajátos hangsúllyal mondogatja a „NEM” szócskát kollégénőnknek, aki megpróbált bejutni a „fórumra” . Nem indokolta meg, hogy miért döntött így, csak hajtogatta a nemet. Ő városszerte ismert egykori MSZP-s erősember, aki „várospolitikai tanácsadója” is (volt) Péterffy Attilának; de most jól láthatóan valamiféle rendező is lehetett a helyszínen.

Amint az hallható, a NEM-ek után egy udvarias hölgy érkezik a pécsi szervezőktől, aki szerint „nem sajtónyilvános” az esemény, illetve „zárt körű”. Hogy akkor az önkormányzati médiacentrum munkatársai mégis mit kerestek ott, az rejtélyes véletlen lehetett. Tudósítottak is az eseményről, ahogy kell.

Amikor megjelent Péterffy Attila és Nyőgéri Lajos, elpanaszolta nekik kolléganőnk, hogy nem engedik be, a pécsi polgármester érezhető humoros méltatlankodással kezelte a helyzetet, majd maga is besétál. Stábunk akkor sem jutott be – Kőhegyi István még mutogatta is az újjával, hogy „no-no”.

Hogy pontosan mi történt ezután, arra csak tippjeink vannak, de végül bejutottunk!

Karácsony Gergely stábja segített?

Karácsony Gergely érkezésével szinte egy időben egyszer csak egy hölgy azt mondta a pécsi szervezőknek az ajtóban, hogy „az a döntés született” két nő részéről, hogy mégis csak bemehet stábunk a „fórumra”.

Ezt nem annyira díjazta Kőhegyi István, aki a lépcsőn állva egyből kiszúrta kollégánkat, de mivel vélhetően magasabb polcról „offolták le”, inkább „sok szerencsét” felkiálltással békén hagyta riporterünket.

Nagyon úgy néz ki tehát, és nekünk mindenképpen ez volt a határozott érzésünk, hogy

a pécsi szocialista szervezőbrigád minimum véleményes, egybites hozzáállása után csak Karácsony Gergely higgadt és profi stábjának köszönhetően tudtunk bejutni a rendezvényre.

Sajnos kollégánknak nem volt lehetősége kérdéseket feltenni; és a „fórumot” nem akartuk megzavarni, az ugyanis láthatóan egy igen jól kitalált kampányesemény volt, mi pedig más miatt érkeztünk: csak válaszokat szerettünk volna kapni a városvezetőktől egy hete feltett kérdéseinkre.

A remény hal meg utoljára

Nem adjuk fel, ezért újra elküldjük nekik a kérdéseinket, mert úgy érezzük,

ha már a pécsieket megszondáztatták egy igen fontos témában, amire hivatkozva ők lemondtak egy szintén fontos eseményt, akkor „tartoznak annyival” a pécsieknek, hogy maguk is válaszolnak a saját kérdéseikre.

Még akkor is, ha ez a téma számukra netán kellemetlen, és esetleg politikailag kockázatos is.

Amint érkeznek válaszok a városvezetőktől, beszámolunk róla.