Címlap Balhé Több százmill...

Több százmillióval kevesebb pénze lesz a Pécsi Nemzeti Színháznak idén

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

207 millió forinttal kevesebb támogatásból kell színházat csinálni Pécsett ebben az évben. Pécs a többi város után kullog csak.

Kiemelt hírben számolt be az önkormányzat saját lapja az önkormányzat sikeréről. „Tragédia helyett happy end”: megvan a Pécsi Nemzeti Színház büdzséje, vagyis az állami támogatás – írták. A hírből azonban kifelejtették a Nemzeti igazgatójának véleményét, akit meg sem kerestek. Mi azonban kíváncsiak voltunk Rázga Miklós, a PNSZ vezetőjének véleményére is.

207 millióval kevesebb pénzből kellene színházat csinálni Pécsett, mint eddig

A direktor csak nagyon röviden volt hajlandó nyilatkozni.

– Sajnos a tények azt mutatják, hogy 207 millióval kevesebb pénzből kell gazdálkodunk, mint tavaly – közölte Rázga Miklós. – Az önkormányzati támogatás 47 millióval kevesebb, mint tavaly; valamint tavaly 160 millió forint TAO-pótló, kiegészítő támogatást kaptunk, pályázati úton, de idén nincs ilyen pályázat. A többi színháznál ez a támogatás beépült az állami támogatás részébe.

Annyit még elmondott – és a társulat előtt is bejelentette, hogy a csökkentett támogatás miatt nem indul újra a direktori posztért, nem fogja beadni a pályázatát.

Miért kevesebb a pénz – Mi van a számok mögött?

Pécsett tavaly 1,004 milliárd forintból kellett kihozni az évet, ennyi volt az összes támogatás: az államé, az önkormányzaté és a TAO/kiegészítő támogatás összege.

Idén viszont csak 797 millió jut ugyanerre – ezt akarja beállítani sikernek az önkormányzat propilapja, és más baloldali médiumok.

A tényszámok alapján a Pécsi Nemzeti Színház idén is megkapja az állami támogatást (527 millió), kiegészítő támogatást azonban már nem kap (-160 millió), mert vélhetően nem alkudta ki az önkormányzat, és az önkormányzat 47 millióval kevesebb támogatást ad idén, mint eddig (vagyis csak 270 milliót). Így jön ki a fenti összeg, vagyis az, hogy több mint 200 millióval kevesebb pénzből kell idén gazdálkodnia a teátrumnak.

Messze a többi város mögött kullog Pécs

Információink szerint az önkormányzat vállalta, hogy öt éven belül az állami támogatás mértékére emeli a támogatás összegét. Vagyis évről-évre 50-60 millióval tesz bele többet körülbelül (nem pedig évi 200 millióval, ahogy az tévesen megjelent a Szabad Pécsen). Ez ugyan jól hangzik – és a korábbi évek önkormányzati támogatásához képest jelentős emelés – ám a többi város ennél sokkal több pénzt fordít a színházára. Győr önkormányzata 750 millióval, Debrecen 670 millióval, Miskolc 660 millióval, Szeged 539 millióval tolja meg a színházát, amihez közel ugyanekkora állami támogatást is elértek körülbelül.

Tavaly átlagosan 600-640 millió forintos állami támogatást kaptak a pécsihez hasonló méretű vidéki, nemzeti színházak, és ezekhez jött még pluszban az adott önkormányzatok támogatása. Mivel idén az állami támogatásba beépültek az egykori TAO/kiegészítő-források, így az állami támogatások átlaga felment 690 millióra.

Tehát míg a pécsihez hasonlatos, városi színházak átlagosan 690 millió forinthoz juthatnak az államtól, addig a pécsi csak 527 millióhoz.

A városvezetés a szaktárcával folytatott tárgyalások során vélhetően elfelejtette beépíteni ezt az „extra igényt”, vagyis a kiegészítő támogatás mértékét is az állami támogatás összegébe. (Ezt csak feltételezzük, hogy így történt. Arra alapozunk, hogyha kérték volna ezt a plusz összeget, de azt elutasította volna a szaktárca, azt az illetékes alpolgármester biztosan elmondta volna a saját újságjában, de erről egyáltalán nem beszélt.) Így viszont Pécs állami támogatása lényegesen kevesebb lett, mint a többi városi színházé.

Mindez azt jelenti, hogy míg más városokban közel másfél milliárdból tudnak színházat csinálni, addig Pécsett „sikerült elérni”, hogy ennek alig fele legyen csak.