Címlap Balhé Van/nincs ivó...

Van/nincs ivóvíz Orfűn, a polgármester a lakók türelmét kéri

Jelenleg két csőtörés miatt nincs víz Orfű egyes részein, de már megkezdték a hiba elhárítását – írta az önkormányzat a közösségi oldalon csütörtök kora délután. Amíg felhívtunk pár szállásadót és megírtuk a cikket, részben helyre is állt a rend az érintett szakaszon. Ugyanakkor a lakók és szállásadók egy része elvesztette türelmét, szerintük ez már a sokadik alkalom, amire nem tudnak felkészülni. A Pécs Aktuál elérte a település polgármesterét. Füziné Kajdy Zita elismerte, hogy vannak fennakadások a vízzel, de ezek azért vannak, hogy jövőre jobb legyen. Elmondta: 50-60 éves vízvezetéket újítanak fel, a munkálatok december 31-ig tartanak.

A szezonban ez már az ötödik alkalom, hogy probléma van a vízellátással Orfűn” – írták a közösségi oldalon. Most – augusztus 4-én – két csőtörés, de pár napja a tűzcsapok karbantartása miatt volt átmeneti vízhiány és nyomáscsökkenés a településen.

– Időnként van víz, akkor összegyűjtjük lavórba és megoldjuk az igényeinket – mondta egy helyi lakos a Pécs Aktuál kérdésére. Szerinte a legnagyobb elszenvedői ennek a szállásadók, akik megpróbálják megtartani az ide érkező vendégeket és áthidalni a problémát.

Orfű Kis-tó feletti része is többször érintett volt már

Vízvezetéket újítanak fel, ami miatt a kelleténél több a csőtörés – mondták

A rendkívüli szárazság, a sok turista és persze a vízvezeték-rekonstrukció is okolható a fennakadásokért. Orfű polgármestere azonban nem szeretne mutogatni, inkább megoldaná a problémát.

– Két napja is volt egy csőtörésünk, amit mire megtaláltak elfolyt több száz köbméter víz. Ennek visszapótlása nem könnyű ebben a szárazságban. Ezért is akadozik a szolgáltatás. Mivel tombol a kánikula és sokan is vannak Orfűn, természetes, hogy sok víz fogy – mondta Füziné Kajdy Zita.

December 31-ig végeznek a rekonstrukcióval

– Annyit tudok most mondani, hogy a tűzcsapok cseréjével jövő hét végére biztosan végeznek, így amiatt már nem lehetnek fennakadások – tette hozzá a polgármester. Ez azért is fontos, mert ezeket a munkálatokat nem látják a lakók. A tűzcsapok miatt azonban hatalmas területeket zárnak el, hogy a víznyomás ne akadályozza a kivitelezést.

“Korrekt a kivitelező és a szolgáltató is”

Július 19-én készült fotó a Honvéd utcában

A polgármester elmondta: mind a kivitelezővel, mind a DRV embereivel nagyon elégedett. Hívhatja őket éjjel és nappal, mindig segítenek.

– Nem egyszer volt, hogy fejlámpával mentünk és néztük, hol van probléma, hol kell dolgozni. A szolgáltató és kivitelező is azonnal ugrik, ha baj van és szólunk – tette hozzá Füziné Kajdy Zita.

A lakosság tájékoztatására is kitért a település vezetője

A polgármester megérti azokat az orfűieket és szállásadókat, akik nem tolerálják már ezt az állapotot.

– Igyekszünk minden munkafolyamatról értesíteni a lakosságot. Egy csőtörést és az azzal járó vízhiányt viszont nem tudjuk előre mi sem, így ezekről nem tudunk információt adni időben – mondta a polgármester. Ez az év ilyen lesz sajnos – zárta szavait.

I. fokú vízkorlátozást is elrendelt már az önkormányzat

Pár hete az önkormányzat azt kérte az orfűiektől, kevesebb vizet használjanak, ne locsoljanak, töltsék fel a medencéiket ivóvízzel, mert fogytán a készlet. Ez is azért volt, hogy megelőzzék a nagyobb bajt.