Címlap Baranya Kincsei Kiránduljunk ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ezerarcú Baranya télen is megannyi csodát tartogat, érdemes hát a leghidegebb hónapokban is túrabakancsot húzni, és felfedezni a némaságba burkolódzó táj szépségeit. A mecseki túraútvonalak mellett számos kilátópont és ékszerdobozként megbújó kis falu várja a látogatókat a Zselicben vagy a Zengő lankáin.

Baranya hazánk legváltozatosabb földrajzi adottságokkal rendelkező vármegyéinek egyike, ahol ártér, dombság és hegyvidék találkozik. A Zengő 682 méteres csúcsán az a hétszintes kilátó, amely mára már igazi turisztikai attrakció lett Baranyában. A 22 méter magas kilátó tetejéről jól láthatók a Mecsek gerincének csúcsai, déli irányban a Szársomlyó és Tenkes, kelet felé pedig a Mórágyi gránitrög hullámai. Napsütéses téli napon is érdemes megmászni, hiszen a kilátóból tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk.

Idén október közepén adták át a Zselic-dombság új kilátóját, a Hollófészek-kilátót, amely több mint 27 méter magas és kilenc szintes csúcsként tör az ég felé a Zselic legmagasabb pontjáról. A tölgyfa szerkezetű építmény 4464 elemből áll, 62 köbméter fa és 7,2 tonna acél felhasználásával készült, a magasból pedig nemcsak a sokszínű zselici tájat és a Mecsek vonulatát csodálhatjuk meg tiszta időben, hanem a horvátországi hegyvonulat, sőt akár a Balaton-felvidék jellegzetes tanúhegyei is láthatóak.

Télen egy-egy rövid séta is kellemes kikapcsolódást nyújthat. Baranya csodálatos parkokkal, ligetekkel és kirándulóhelyekkel várja a helybelieket is. Mesés környezetben fekszik Pellérden a Brázay-kastélypark, amely szintén idén ősszel újult meg. A parkban többgenerációs játszótér épült, megújult a növényzet, valamint a dísztó feletti barlang is.

A kilátók, a megújult kastélypark a Baranya Vármegyei Önkormányzat közreműködésével, európai uniós támogatásoknak köszönhetően épülhetett meg, hogy még szebbé és csalogatóbbá válhassanak általa vármegyénk kincsei.