Címlap Baranya Aranyáron mér...

Aranyáron mérik a gesztenyét, pedig itt van nekünk Zengővárkony!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy kilogramm gesztenyéért 1200 forintot is elkérhet a termelő, de ez az ár a piacokon, boltokban jóval több lehet. A szárazság miatt idén jóval apróbb a termés, mint tavaly és még most sem fedezi azt a mennyiséget, amit a magyarok felhasználnának. Ezért Olaszországból importálják az árut. Szerencsések vagyunk, ha zengővárkonyi gesztenyéhez jutunk, aminek minősége is kiváló!

 


Idén 10-15 százalékkal drágábban lehet majd gesztenyéhez jutni – mondják az őstermelők.

A gesztenye érése szeptember végétől október végéig tart, Zengővárkonyban pedig már javában tart a betakarítás.

A zengővárkonyi gesztenyefák között több mint 500 éves is található.

Jó hír, hogy folyamatosan teremnek a növénymatuzsálemek, pedig a betegség nem kíméli őket. Sok törődést igényelnek.

Gombabetegség is megtámadta már

Pár évtizede a kéregrák támadta meg a gesztenyefákat, de kisebb-nagyobb sikerrel sikerült megmenteni őket. A több száz éves fák nagy része még most is terem. De az sem lenne elég a baranyaiaknak. Sokkal több gesztenyét ennék, csak épp nincs annyi.

Több tonnányit importálunk

Magyarországon az éves termésmennyiség – ami 200 és 500 tonna között mozog – jóval kevesebb, mint a lakosság és a feldolgozóipar igénye. Így hazánkba Olaszországból szállítanak be gyümölcsöt. Ez viszont jóval drágább is, mint a hazai csemege. Egy kilogramm olasz gesztenyéért 2200-3000 forintot is elkérhetnek.

Kisebb lesz a termés

A termelők szerint idén a szárazság miatt kisebb lesz a termés és 10-15 százalékkal drágább is. Kilójáért 1200 forintot is elkérhetnek a termelők, de ez a boltokban többszörösére is rúghat. És az sem mindegy, hogy Magyarországon hol szeretnénk vásárolni a szezon csemegéjét. Azokon a területeken, ahol egyáltalán nincs gesztenyefa, ott aranyáron is mérhetik.

Miért ilyen drága?

A szelídgesztenye termesztése igen kockázatos. Magyarországon 500 hektáros területen termesztenek szelídgesztenyét főként a Duna-kanyarban, Vas, Zala és Somogy megyékben, valamint Pécs környékén. A betegségek tovább nehezítik a helyzetet – írja a hellovidek.hu.