Címlap Kultúra Ádáz háború f...

Ádáz háború folyik a színfalak mögött a Pécsi Nemzeti Színház direktori posztja miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokkal inkább belső feszültségek csúcsosodnak ki ebben az ügyben városházi forrásaink szerint, a szakmai testületek álláspontja és véleménye ugyanis egyetlen irányba mutat. A politikai azonban nem.

Látszólag egyszerű helyzetről van szó: a jelenlegi direktor szerződése februárban lejár, ezért új igazgatót kell választani. A jelöltek:

  • Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven
  • Komáromi György
  • Csányi László
  • Bodor Johanna és Udvaros Dorottya

A legerősebbnek a pécsiek pályázata és szakmai koncepciója tűnik, az általunk ismert szakmai testületek mindegyike a Lipics-Vidákovics páros mellett áll. Mégsem biztos azonban, hogy ők futhatnak be győztesként, mert vannak olyan jelek, amelyek szerint

a politika komoly háborút vív a háttérben, mégpedig belső háborút,

ahol egymással küzdenek a Pécset irányító koalíciós partnerek.

A kezdetek

Lapunk információi szerint a városvezetés nem rajong Rázga Miklósért. Számos oka van ennek, és ezek közül csak az egyik az, hogy a Pécsi Nemzeti Színház direktora úgy is elmondta a véleményét, hogy tudta, az nem tetszik majd a városvezetésnek. Mégis vállalta a szakmai álláspontját.

A belső szembenállás odáig fajult, hogy információink szerint a városvezetés a kulturális tárcával folytatott egyeztetéseken is jelezte, hogy nem szeretnének Rázgával dolgozni a jövőben. Ezt a kérést, jelzést pedig a tárcánál elfogadták, noha lehetőségük lett volna másként dönteni, hiszen a PNSZ közös fenntartásban működik. Vagyis Pécs és az állam együttesen tartja el a színházat. Mégis rábólintottak az önkormányzat „igényére”. Ebben persze benne lehetett az is, hogy Rázga Miklós sem erőltette az újraindulását, sőt.

Titkosítás, avagy mégsem csak a szakmaiság számít?

Belső forrásokból tudjuk, hogy a városvezetés hangsúlyozta a kulturális államtitkársággal folyó tárgyalásokon, hogy Rázgával nem, de bárki mással szívesen együtt dolgoznak, mindegy, hogy kivel: csak a szakmaiság számít. Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy megint komoly politikai küzdelem folyik a városvezető koalíción belül, elsősorban a DK és az MSZP között arról, hogy ki vezesse a színházat. A Pécs Aktuál úgy tudja,

a városvezetés MSZP-s fele inkább a Bodor Johanna – Udvaros Dorottya párost látná szívesen a direktori székben, míg a városvezetés DK-s fele (és a szakmai szervezetek, valamint a szakmai bíráló bizottság és a jobboldal is) a pécsiek mellett áll: a Lipics-Vidákovics páros mellett tette le a voksát.

Mint azt megírtuk, Lipicsék a Színház belső, testületi szavazásán is 80% feletti eredményt értek el, és tudomásunk szerint a múlt szerdai, önkormányzati bíráló bizottság meghallgatása után is egyetlen ellenszavazat mellett támogatták Lipicséket. Ezt azonban hivatalosan nem tudjuk igazolni egyelőre, mert

a bíráló bizottság ülésének és döntésének eredményét „titkosították”.

Hogy miért, az rejtély, hiszen a 2-3 hét múlva esedékes kulturális bizottság ülésén muszáj nyilvonsságra hozni az eredményt, majd a Közgyűlésnek döntenie kell.

(A bíráló bizottságban ülnek: Bognár Szilvia, Pécs DK-s alpolgármestere; a Pécsi Nemzeti Színház szakszervezete és társulata delegáltjai; az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltja; a Színházművészeti Bizottság delegáltjai; a Zeneművészeti Bizottság delegáltja; a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. főigazgatója és Bognár László a Fidesz pécsi kultúrpolitikusa).

Időhúzás – meglepetés

A Pécs Aktuál úgy értesült, az egyetlen célja a bíráló bizottsági döntés titkosításának az időhúzás. Így ugyanis még marad pár hétnyi idő a háttérben folyó alkudozásra és matekozásra. Mert nem is annyira a direktor személye itt a lényeg, hanem a politikai érdekcsoportok „területfoglalása” és pozícióik, hadállásaik erősítése.

Bár értelmetlennek és lehetetlennek tűnik szembemenni a PNSZ társulatával és a bíráló bizottság meghozott, de egyelőre titkosított döntésével, történhetnek még azért meglepetések. A ZsÖK új ügyvezetője is az lett végül, aki az első körben még elesni látszott: mert ott végül győzött az MSZP.

(Cikkünk első verziójában félreérthetően fogalmaztunk, amikor „önkormányzati bíráló bizottságról” írtunk, mert ez a testület nem tartozik az önkormányzat alá, hanem a vonatkozó kormányrendelet értelmében a pályázat feltétele ennek a bizottságnak az összehívása. Ez azonban mit sem változtat a háttérben folyó politikai küzdelmen. A pontatlan és félreérthető fogalmazásért elnézést kérünk olvasóinktól.)