Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb attrakcióval bővült Orfű, pajtapékséget nyitottak a malmoknál. Az ország első ilyen pékségében nemcsak vásárolni lehet a finomságot, hanem tanulni is lehet a kenyérkészítést.

20 éve már álmodoztak a pékségről Orfűn

– A malmozást édesapám kezdte 30 évvel ezelőtt, de már akkor megfogalmazódott benne, hogy a frissen őrölt lisztet itt helyben lehessen megsütni. Akkor ezt az álmot nem sikerült megvalósítani – mondta Füzes Kata, aki hozzátette: a nyári konyha fatüzelésű kemencéjében évek óta készül kenyér, de ez már nem volt elég.

Annyian keresték a friss kenyeret, hogy muszáj volt bővülni

– Sokan mondhatnák, hogy lassúak vagyunk. De megvártuk, míg megérik az idő a pékségre. Most jött el ez a pillanat – tette hozzá az Orfűi Malmok vezetője.

Reneszánszát éli a kovászos kenyér

Kellett már a pékség, mint egy falat kenyér

– Az adalékmentes kovászos kenyér iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Ezt mi is tapasztaltuk. Mondhatjuk, hogy reneszánszát éli – mondta Horváth Zsombor, a Pajtapékség vezetője.

Élettel telik meg Orfű

A malmok után, az út mellett található a pékség

– Méltán vívja ki az emberek tetszését ez a hely. Itt, az Orfűi Malmoknál a kézművesekkel is találkozhatnak az érdeklődők, ráadásul a malmozás rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek – mondta Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere.

Orfűi Malmok

Ez az a hely, ahol megelevenedik a molnárok múltja. Ebben a völgyben három teljesen különböző malmot mutatnak be és persze azt is, ahogyan azok működtek. A lóval hajtott szárazmalom mellett vízi- és papírmalom is van itt. Ez utóbbi a 18. századra vezethető vissza, hiszen a Mecsekben az 1700-as évek közepétől vette kezdetét a papírkészítés. Az orfűi papírmalom egy korabeli papírmalom rekonstrukciója.

De talán a legérdekesebb a 9 méter átmérőjű szárazmalom, ami kétszáz éves és egykoron lovak hajtották. Ez a szárazmalom egykor az észak-baranyai Mekényesen állt és működött az államosításig. A malomszerkezet 1974-ben került át Orfűre, a jelenlegi épületébe, amely az eredeti mekényesi malomház hű mása. Baranya megyében most igazi kuriózumnak számít, amit a hét bármely napján megtekinthetnek az érdeklődők.