Címlap Egészség Szupermodern ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkészült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinika teljeskörűen felújított tüdőgyógyászati osztálya, ahol éves szinten 700-800 kisbeteget gyógyítanak. A közel 300 m2-es terület mintegy 100 millió forintból újult meg, melyet a Klinikai Központ finanszírozott.

A korábbi Kerpel-Fronius Ödön Gyermekkórház és a PTE Gyermekgyógyászati Klinika integrációja 2008-ban zajlott, ezzel létrejött egy egységes, minden ellátást magában foglaló gyermekgyógyászati intézmény, a két „elődnek” megfelelő két telephelyen. Természetes volt az igény, hogy a gyermekellátás teljes mértékben az anyaintézmény falain belül történjen, ezáltal a diagnosztikus vizsgálatok, konzíliumok gyorsabban valósuljanak meg, ami egyre sürgetőbbé tette a József Attila utcába költözést.

Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke szerint 2018-ban a Gyermekklinikai és Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai koraszülött ellátás összevonását követően a Gyermekklinika volt Perinatális Intenzív Centrum Osztályán nyílt lehetőség az új Pulmonológiai Osztály kialakítására. A közbeszerzési eljárás keretében megvalósuló felújítás teljes mértékben a PTE KK finanszírozásában valósult meg mintegy 300 m²-en, közel 100 millió forintból.

Egy épület önmagában csak háttér a munkánkhoz, az osztályt majd a mindennapi tevékenység, nyüzsgés, gyermekzsivaj tölti meg élettel – fogalmazott Decsi Tamás, a klinika igazgatója.

Hét kórteremben, 19 ágyon tudjuk fogadni a betegeinket. Két kórterem külön fürdőszobával ideális elhelyezést biztosít a cisztás fibrózisos betegeinknek. A gondozó szorosan csatlakozik az osztályhoz két, a korábbinál tágasabb helyiséggel. A szellősebb terek, barátságosabb környezet a korábbinál sokkal több lehetőséget nyújt a 21. század igényeinek megfelelő anya-gyermek közös elhelyezésre is

– nyilatkozta az igazgató.

(PTE)