A Kelet-Ázsiából származó gyümölcs imádja Baranyát! Öt éve Szigetvár mellett Ujházi Tamás kezdett bele a gazdálkodásba. Tavaly már több mint 1,5 tonna kivit szüretelt. A helyiek imádják és keresik is a gyümölcsöt.
Sokan egzotikus gyümölcsnek ismerik, de akivi lehet az új magyar sikergyümölcs. Legalábbis a Szigetvár melletti ültetvény ezt bizonyítja. Ujházi Tamás öt éve vágott bele a fák ültetésébe, tavaly pedig 1,2 hektáron 1,5 tonna vitaminbomba termett nála. Hogy mi a titka? Víz, gondos kezek és a savas, magyar föld!
Bírja a fagyot, igaz, csak pár óra hosszan
Aki azt hinné, hogy a kivi nem ültethető magyar földbe, TÉVED! A dimbes-dombos vidéket imádja, sőt még a telet is jól tűri.
– A kivinél nagyon fontos, hogy megfelelő PH-értékű földbe legyen ültetve. Mielőtt nekiláttam, olyan földet kerestem, ami savas, azaz a PH-ja 7 alatti. Fontos az is, hogy dombos vidéket válasszunk, hiszen ez az adottság garantálja nekünk, hogy nem fog elfagyni az ültetvény. A kivi mínusz két fokig bírja a hideget 5-6 órán keresztül – mondja Ujházi Tamás.
Füstöléssel védhető az ültetvény
– Ha nagy a hideg, akkor ugyanúgy, mint más gyümölcsnél, füstöléssel védhető a kivi. Általában a korai fagytól kell védeni tavasszal – hangsúlyozza Tamás.
1,5 tonna kivi termett tavaly, imádják a helyi gyümölcsöt
Tamás csak helyieknek és kisebb boltoknak árulja a gondosan szüretelt kivit. Nagyobb élelmiszerláncok, éttermek egyelőre nem vásároltak tőle.
– Októberben van a szüret, egy évben egyszer. Kisdobszára, a szülőfalumba szeretnék még kimenni, meg majd Szigetvárra, de az eddigi tapasztalatok alapján a helyiek mind felvásárolják a C-vitaminban gazdag gyümölcsöt.
Évente egyszer szüretelik, tavaszig eláll a gyümölcs
A kivit októberben szüretelik és márciusig simán eláll a pincében.
– Az a titka, hogy 15 fokban kell tartani, majd fogyasztás előtt almával együtt kell egy zacskóba tenni. Két-három nap alatt beérik. Ezzel a technikával márciusig élvezhető a vitaminbomba – árulta el a titkát Ujházi Tamás.