Címlap Baranya Ajándék lekvá...

Ajándék lekvárkészítőt és maszkot is kapott a Pécsimami

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három befőzőautomatát adott át Őri László a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a Pécsimami Közhasznú Egyesületnek. A lekvárkészítő, aszaló és ivólé készítő berendezések a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége kezdeményezésének keretében kerülhettek Pécsre -írja közleményében a Baranya Megyei Önkormányzat.

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2016 óta szervez „Korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetésbe való beszállítási lehetőségei” címmel ételbemutatóval egybekötött közéleti kerekasztal-beszélgetéseket.  A misszió az elmúlt években házi konzerváló automaták ingyenesen kitelepítésével egészült ki. A nagy érdeklődésnek köszönhetően már országosan adnak eszközt a családi vállalkozások kiszélesítéséhez, kisközösségek fenntarthatóságának növeléséhez.

A kezdeményezés során nagycsaládoknak, kisvállalkozóknak, civil szervezeteknek, szociális intézményeknek, példaértékűen működő gyermekétkeztetési konyháknak adományoztak már befőzőautomatákat, ahol a gépek segítségével helyi alapanyagokból egészséges termékeket készíthetnek, ideértve természetesen a háztáji kiskertekben termő gyümölcsöket, zöldségeket is, mondta el az átadón Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora.

Őri László az átadón emlékeztetett, ez a második alkalom, hogy adományként befőzőautomatákat tudnak juttatni pécsi, baranyai civil szervezetekhez. Az elnök kiemelte, nagyon fontos a Pécsimami Egyesület munkája, hiszen tevékenységével támaszt jelent a Pécsett gyermeket nevelő családok számára. Az pedig különösen fontos, hogy ezekkel a példa értékű fenntarthatósági programokkal a baranyai termelőket is támogatják, hiszen a helyben megtermelt egészséges alapanyagokat népszerűsítik a nagyvárosban élő családok körében is.

A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke egyben 2500 darab háromrétegű orvosi maszkot is átadott az egyesület számára, melyet családokhoz fognak eljuttatni.

A Pécsimami Egyesület terve, hogy a befőző, ivólé készítő és aszaló berendezések segítségével workshopokon ismertetik meg az érdeklődőkkel a befőzés fortélyait, hagyományait. A jelentkezők elsajátíthatják a lekvárfőzés, aszalás technikáját, amit aztán otthonaikban kamatoztathatnak, mondta el az egyesület fenntarthatósági projektjeinek szakmai felelőse.