Címlap Baranya Elkezdték a B...

Elkezdték a Bánki Donát iskola felújítását

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január 25-én elindult a Bánki Donát Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítése tárgyú projekt kivitelezése - írta meg közleményében a Pécsi Önkormányzat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokat, elsősorban közintézményeket fejlessze, energetikailag korszerűsítse. A cél érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Bánki Donát Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítésére vonatkozó pályázatát 2017-ben nyújtotta be – áll a közleményben.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által összeállított projekt 100%-os támogatásintenzitás mellett, bruttó 691 200 000 Ft támogatást nyert el. A vállalkozóval a kivitelezési szerződést 2020. decemberében írták alá.

A felújítandó épületben 8 évfolyamos általános iskola működik, az intézmény magába foglal egy uszodaépületet és egy tornateremet is. A fejlesztés a teljes épületegyüttes energetikai korszerűsítésére terjed ki. A projektnek köszönhetően a korszerűtlen külső homlokzati nyílászárókat korszerű nyílászárókra cserélik, az épület külső falazataira és tetőszerkezetére hőszigetelés kerül és vandálbiztos termofejekkel ellátott radiátorokat építenek be. Az épület tetejére napelemes rendszert telepítenek.

Az utólagos hőszigetelés, a korszerű nyílászárók, a fűtési korszerűsítés, továbbá a napelemes rendszer az iskola energiafelhasználásának csökkenését fogja eredményezni, továbbá javul az épületben a komfortérzet. A korszerűsítés során a régi árnyékolókat újakra cserélik. Az alagsorban található helyiségekben hővisszanyerős ventilátorokat helyeznek el. A beruházás részekét új akadálymentes parkoló és akadálymentes WC létesül, továbbá infokommunikációs jeleket helyeznek el. A tető teljes felújítása miatt az épületre új villámvédelmi rendszert építenek ki.

Az önkormányzat a fejlesztéshez bruttó 54 millió forint önerőt biztosít, amelynek segítségével a pályázatból nem támogatható, de az épület korszerűsítéséhez kapcsolódó, további beruházások is megvalósulnak. Az önkormányzat által biztosított forrásból tűzjelző rendszert építenek ki, a meglévő homlokzati klímákat a lapostetőn új berendezésekkel váltják ki, az iskola rossz állapotban lévő kültéri lépcsőjét is felújítják, és az épület teljes belső festése is megvalósul.

A Bánki Donát Utcai Általános Iskola felújítása várhatóan idén év végéig fejeződik be.