Címlap Baranya Elszálltak az...

Elszálltak az orfűi ingatlanárak is: az egymillió/négyzetméter sem meglepő

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi egy-két évben egészen elképesztően elrugaszkodtak a földtől az ingatlanárak Orfűn, van olyan terület a Pécsi-tónál, ahol csaknem budapesti négyzetméterárakkal lehet számolni. Ugyanakkor akadnak még olyan övezetek is, ahol nem kell horribilis összeget fizetni egy házért.

A szüleim annak idején, a ’80-as évek elején emlékeim szerint 250 ezer forint körüli összegért vettek nyaralót Orfűn. Akkor az nem volt kis pénz – manapság viszont maximum egy kerti padot kapnánk ennyiért.

Harminc-negyven millióért kínálják a házakat

Elképesztően elszálltak az árak ugyanis a közkedvelt üdülőhelyen! Főleg az utóbbi egy-két évben emelkedtek a csillagos égig: amit például 2017-ben meg lehetett venni 10 millióért, azért manapság legalább a dupláját kell kínálni, és akkor még valószínűleg keveset mondtunk.

Ha az interneten eladó ingatlanok után kutatunk Orfűn, természetesen találunk néhányat, de egyértelmű: a kereslet nagyobb, mint a kínálat. Manapság szinte mindent el lehetne adni Orfűn, az emelkedő árak mellett remek befektetés egy ottani ingatlan. A hirdetések között egyébként nehezen találni 20 millió alatti házat (egyet fedeztünk fel), többnyire 30-40 millióért kínálják az ingatlanokat. Jellemző egyébként, hogy akad telek 15 millióért is – néhány évvel ezelőtt pont az eladó telek szomszédságában egy komplett lakást lehetett venni ugyanennyiért.

Egyértelmű: a szektoros rész a legdrágább!

Persze Orfűn, akárcsak más üdülőhelyeken, a legfontosabb az, hogy milyen frekventált helyen található a ház. Közvetlenül a tóparton van-e, ha nincs is ott, van-e rálátás a tóra, vagy a víztől messzebb, egy eldugott utcácskában van.

A legfrekventáltabb terület a Pécsi-tónál egyértelműen a szektoros tópart. A telkek ugyan általában kicsik (100 nm körüliek), így értelemszerűen a házak alapterülete is az, hiszen nem lehet teljesen beépíteni a telket, ugyanakkor az árak manapság az egekben járnak: négyzetméterenként akár egymillió forinttal is lehet számolni! Nem sokkal marad el ettől az út feletti szakasz sem, a Hermann Ottó utca, ahol a víz ugyan kicsit messzebb van, de a panoráma rengeteget ér – forintosíthatóan.

Vannak azonban sokkal kevésbé drága területek is. Nincsenek annyira közel a tóhoz, nem is olyan jó a panorámájuk, de lehet, hogy sokkal csendesebb, nyugodtabb a környezet – vannak, akik pont ezt szeretik. Ilyen például a vitorlásklub közelében lévő Száztelek, valamint az Orfűi-tó (Kistó) feletti rész: utóbbi helyen azért még lehet venni egy-egy kisebb házikót 10 millió körül, igaz, sokat kell rákölteni ahhoz, hogy megfeleljen a mai követelményeknek, elvárásoknak.

Az önkormányzat minőségi előrelépésben gondolkodik

Jó kérdés, az önkormányzat él-e a lehetőséggel, kihasználja-e, hogy most nagyot lehetne kaszálni az eladó telkekkel?!

– Az önkormányzat határozott álláspontja az, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi előrelépést akarunk elérni, nemcsak az ingatlanok, hanem a szolgáltatások terén is! – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Orfű egyik önkormányzati képviselője, Ribacz Péter. – Településünknek vannak még felparcellázott telkei, de nem az a célunk, hogy ezeket kiárusítsuk. Figyelnünk kell arra, hogy semmiképpen se lépjünk át egy olyan határt, ami azt hozná magával, hogy Orfű elveszítené azt az arculatát, ami jellemző rá, amiért olyan sokan szeretik!