Címlap Közélet Egyelőre nem ...

Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe került a turulos, guruló királyos felvonulás

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többekben erős megbotránkozást váltott ki a kormány által szervezett augusztus 20-ai ünnepségeken bemutatott installációk színvonala, ezért felmerült a kérdés, hogy pontosan mennyi pénzébe is került az adófizetőknek mindez – írja az Index.

Az államalapítás ünnepe alkalmából az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között tartottak monumentális felvonulást, amely a tervek szerint a legnagyobb zenés show-műsorok látványvilágát volt hivatott idézni, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenítve Magyarország alapításának történetét. Erről így írtunk:

A lap szerint bár úgy tudni, a helyszínre látogatók között volt, akinek elnyerte tetszését a műsor, a siker közel sem bizonyult osztatlannak, például az ellenzéki pártok körében. Olyannyira nem, hogy Bencsik János, a Polgári Válasz országgyűlési képviselője még aznap be is nyújtott egy kérdést Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek az alábbi címmel:

Mennyi adóforintjába került a magyar polgároknak »dodzsemes Szent István«, »Gurulmadár« és »Pride-Csodaszarvas«?

Tényleg sértette a jóízlést?

A politikus döbbenetesnek nevezte az ünnepélyen látottakat, s felfoghatatlannak tartotta, hogyan adhatott teret a kormány „a jóízlést és nemzeti identitást ilyen mélyen sértő »alkotásoknak«”. Ezért Rogán Antalnak elviekben szeptember 4-ig kellene választ adnia az alábbi kérdésekre:

– A kormány mennyit költött azokra a »műalkotásokra«, amelyek az augusztus 20-i állami rendezvényen végigvonultak az Andrássy úton?

– Mely cégek vagy magánszemélyek kaptak megbízást a kormánytól ezek kivitelezésére?

Előbbiekkel kapcsolatban az RTL Klub Híradója is érdeklődött a Kormányinfón, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nem tudott konkrét választ adni a felvonulás költségeit illetően. Annyit azért elárult, hogy:

Az azzal kapcsolatos esztétikai vitával összefüggésben megértő vagyok.

Még nem számoltak el a teljes költséggel

Korábban annyit lehetett tudni, hogy a teljes augusztus 20-ai ünnepségsorozatra a budapesti tűzijáték nélkül legalább 4,6 milliárd forintot költ el a kormány. A televíziócsatorna számára továbbá írásban annyit közöltek, a tűzijátékon kívüli költségekkel még nem számoltak el, a monumentális installációkat azonban eltárolják, és a későbbi ünnepeken is felhasználják majd.

Az RTL Klub Híradó a jobbikos Brenner Kolomant is megszólaltatta, aki gyalázatosnak minősítette, hogy közpénzből ilyen felvonulást rendeztek.

Szent István királyunkból egy ilyen Szent István-dodzsemet csináltak a köznyelv szerint, a Szent Korona tényleg egy ilyen stilizált és gagyi változatban gördült elénk, a turult pedig félmeztelenek húzták 

 – fejtegette az ellenzéki politikus.

(Index)