Címlap Baranya Ezek a gombák...

Ezek a gombák mérgeznek a Mecsekben, egy hete is kórházba került egy 70 éves nő

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A komlóiak eszik a legtöbb mérgező gombát, és közülük kerülnek a legtöbben kórházba – derül ki a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának adataiból. Az elmúlt három évben több mint húszan kerültek kórházba. Utoljára nyolc éve halt bele a gyilkos galóca pörköltbe egy vajszlói asszony.

Legutóbb egy hete került kórházba hányásos, hasmenéses tünetekkel egy 70 éves pécsi asszony, aki nem megfelelően elkészített gombától kapott mérgezést. Abaligeti ismerősöktől kapott gombát, úgy főzött pörköltet belőle, hogy nem vitte el bevizsgáltatni.

A gyilkos galócától már mindenki óvakodik, azonban van négy mérges gomba a Mecsekben, amit érdemes elkerülni.

„Az elmúlt három évben Baranya megyében súlyos kimenetelű vagy halálos gombamérgezés nem fordult elő. 2018 októberében egy gombamérgezéses esetet jelentettek, 2019 szeptemberében kilenc gombamérgezési eseményt jelentettek, mely során összesen tizenhét fő került kórházba. A mérgezések mindkét évben a Komlói Járás illetékességi területén fordultak elő – nyilatkozta a Pécs Aktuálnak a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, ahonnan azt is megtudtuk, milyen gombák mérgeznek  leggyakrabban.

1. Nagy döggomba (Entaloma sinuatum): súlyosan mérgező, gyomor- és béltünetekkel kevert mérgezést okoz.

Nagy döggomba

2. Világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius): mérgező, egyéb tünetekkel kevert gyomor- és béltünetes mérgezést okoz.

Világító tölcsérgomba

3. Karbolszagú csiperke – mérgező gombafaj, enyhe gyomor- és béltünetes mérgezést okoz.

Karbonszagú csiperke

4. Mezei tölcsérgomba – amely szennyezett volt muskarin tartalmú légyölő galóca gombával.

Mezei tölcsérgomba

Baranyában halálos mérgezés 2012-ben volt utoljára, akkor egy háromtagú család egyik tagját már nem lehetett megmenteni. A családot a szigetvári kórházba szállították, azonban a 43 éves anyát és 23 éves lányát még aznap tovább vitték Budapestre, mert súlyosbodott az állapotuk. Az anyán már itt sem tudtak segíteni, nem élte túl a mérgezést.

Baranyában jelenleg pécsi a mohácsi, a szigetvári és a komlói piacon van szakellenőri gombavizsgálat.

A megbetegedések minden esetben magánháztartásban, saját szedésű vadon termő gombából készült étel fogyasztását követően jelentkeztek. A gombákat egyik esetben sem mutatták meg gombaszakértőnek.