Címlap Baranya Indul a szezo...

Indul a szezon Orfűn! Több mint 200-an mártóztak meg a Pécsi-tóban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Imádjuk ezt az évkezdést!

Már hagyomány, hogy január 1-én, 11 órakor a legbátrabbak jeges csobbanással indítják a strandszezont Orfűn. Idén a levegő hőmérséklete hasonlóan alakult a Pécsi-tó vizéhez, ami 4 Celsius-fok körül volt (ez nem hivatalos adat – a szerk.). Ennek ellenére 210-en úsztak pár métert a Mecsek kedvenc tavában.

Egy baráti társaság ötletével indult 11 évvel ezelőtt

Az ötlet Kovácsszénája polgármesterétől, Novák Pétertől ered. Ő több mint tíz évvel ezelőtt csobbant először, amire barátait is meghívta. Majd egyre többen csatlakoztak hozzájuk.

A hűvös víz és a jó hangulat százakat vonz újév első napján az üdülőtelepülésre.

A hideg vízben fürdés rekordját Wim Hof tartja

Ő kidolgozott egy olyan légzéstechnikát, amivel sokkal több ideig képesek vagyunk a jeges vízben maradni. Ezt a módszert a több mint 60 éves Jégember fejlesztette tökéletesre. Az extrém sportoló 26 világrekordot tudhat magáénak, köztük a 112 perces ücsörgést egy kád jégkockában.

Stresszoldó és testünknek is jót tesz a hideg víz

A módszerét világszerte oktatja, a lényeg, hogy az elménkkel befolyásolni tudjuk a testükben zajló biokémiai folyamatokat, illetve hogy tűrőképességünk a végletekig kitolható.

A módszere négy részből áll:

  1. légzéstechnika
  2. hidegzuhany-fürdő
  3. jóga
  4. tai chi

A művelet közben fellépő végtagi bizsergés és enyhe szédülés kedvező jel! Hof tapasztalatai szerint a módszer rendszeres használata segít legyőzni a szorongást, depressziót és a poszttraumás stresszt is.

Természetesen a módszer használata nélkül is biztonságos és egészséges a újévi csobbanás, hiszen a pár perces hideg vízben való megmártózás pozitívan hat a szív- és érrendszerünkre.