Immár Juhász Dorka meze is ott van a méltó helyén az NKA Arénában – Európa-bajnoki selejtezőkön mutatkozott be a válogatottban, most pedig jöhet az olimpiai kvalifikációs torna (Fotó: Nemzeti Kosárlabda Akadémia)
Címlap Hírek Mezfelhúzás, ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tartalmas napokat él át Pécsett az év végén a kiváló kosárlabdázó, sok gyerek példaképe, Juhász Dorka, aki rövid időre végre haza tudott ugrani a családjához. Találkozhattunk vele a Széchenyi téren, ahol nem hagyta ki a kedvencét, a kürtőskalácsot, pótkarácsonyozott egyet szeretteivel, valamint – szokásához híven – meglátogatta a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, ahol az alkalmat kihasználva a csarnokban felhúzták a mezét.

A profi élet nagyon kemény, a 24 éves pécsi játékos ezt most a saját bőrén tapasztalhatja. Olasz csapata, az Euroliga-bronzérmes Famila Schio ugyanis még december 23-án és 27-én is meccset játszott, a kettő között persze edzések voltak, úgyhogy akkor nem volt idő karácsonyozni. Most viszont pótolta az elmaradt ünnepi pillanatokat!

– December 28-án hazajöttem, azóta a családommal vagyok, a szüleimmel és a tesómmal, ami természetesen nagyon jó érzés – mesélte a Pécs Aktuálnak Juhász Dorka. – Tartottunk otthon egy pótkarácsonyt, és voltunk a belvárosban is. A karácsonyi vásárról ugyan lemaradtam, de azért szerencsére voltak még nyitva bódék, úgyhogy nem hagytam ki a kedvencemet, a kürtőskalácsot, a többiek pedig forralt boroztak. A szilvesztert is a családdal közösen tervezzük Pécsett, aztán január 2-án már a csapatomnál kell lennem, úgyhogy nem tart sokáig ez a pihenő.

Amikor itthon van, Juhász Dorka mindig beugrik korábbi otthonába, a Rátgéber László nevével fémjelzett Nemzeti Kosárlabda Akadémiára – ilyen szünetek alkalmával edzeni is szokott, hogy ne essen ki teljesen a ritmusból. Így tett most is, de ezúttal nem edzett, hanem édesapjával, Juhász Zsolttal, továbbá Éles Péter szakmai igazgatóhelyettessel együtt élvezte a pillanatot, hogy a válogatott mezével ellátott zászlót felhúzzák az arénában (Kiss Virág, Wentzel Nóra és Pongó Marcell meze mellé), jelezve, hogy a pécsi akadémia újabb olyan kosárlabdázót nevelt ki, aki a felnőtt nemzeti csapatban is helyet kapott.

– Emlékszem, amikor az utóbbi években hazajöttem, és az akadémián elsétáltam a mezek alatt, többször is eszembe jutott, hogy na, majd egyszer, ha játszom a válogatottban, az enyém is odakerülhet! – mondta mosolyogva. – Nyilvánvaló volt, hogy ha majd Európában fogok kosárlabdázni, könnyebb lesz bemutatkozni a válogatottban, ami sikerült is az Európa-bajnoki selejtezőkön. Nagy büszkeség ez nekem és az akadémiának is!

A magyar válogatottra nemsokára, február 8–11. között hatalmas feladat vár, hiszen Sopronban olimpiai selejtezőtornán vívhatja ki a részvételt a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon. Az, hogy ez mekkora durranás lenne, jól jelzi, hogy a magyar női csapat legutóbb az 1980-as olimpián léphetett pályára… Nem ma volt.

– Anyuval sokszor néztük együtt tévén az olimpiákat, és rendre megjegyezte, hogy majd az én korosztályom kijut. És most tényleg itt van a lehetőség előttünk, főleg úgy, hogy hazai környezetben rendezzük meg a selejtezőtornát! Nagyon izgatottan várom ezeket a meccseket, ahogy a többiek is. Képesek vagyunk rá, hogy megcsináljuk!

Dorka számára szenzációs volt a 2023-as esztendő, az utolsó napon van mire visszagondolni. Bemutatkozott a WNBA-ben, a világ legerősebb bajnokságában, és nem akárhogyan tette: újoncokat megszégyenítő módon játszott, és hamar beverekedte magát a Minnesota Lynx kezdőötösébe. Nagyon kemény, megterhelő idény volt, igazi amerikai tempóban jöttek egymás után a meccsek, megesett, hogy négyet-ötöt zavartak le nyolc nap alatt – de az biztos, hogy így lehet fejlődni! A WNBA-szezon után pedig jöhetett játszani Európába, egy olasz topcsapat, az Euroliga-bronzérmes Famila Schio szerződtette.

„Tényleg szuper év volt! A női NBA után az Euroligát is kipipálhattam, remélem, jövőre egy olimpiai szerepléssel feltehetem az i-re a pontot!”

Így legyen! Februárban nagyon fogunk szurkolni, Dorka!

Juhász Dorka az olasz sztárcsapat, az Euroliga-bronzérmes Famila Schio játékosa lett
Amerikában, a WNBA-ben sok a meccs, sűrű a program, és nagy a felhajtás – de kétségtelenül lehet élvezni