Címlap Baranya Kovács: &#822...

Kovács: „Jelenleg is van földrengés, itt is van, ahol állunk”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az emberi tevékenységek is okozhatnak földrengéseket, ezek persze jóval kisebbek. A legveszélyesebb helyek azok, ahol a kőzetlemezek találkoznak. Tőlünk nem messze, Horvátországban van ilyen lemezhatár - mondta Dr. Kovács János, a PTE TTK Földtani és Meteorológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

 

 

 

Magyarországon is van földrengés

Magyarország közepesen szeizmikus terület, azaz közepes földrengésekkel jellemezhető területnek számít. A 20. században 5.6-os magnitúdójú volt a legnagyobb földrengés.

– Azt szoktuk mondani, hogy 6 alatt kevésbé kell rettegni a földrengéstől, ennél nagyobb rengés nem sújthatja Magyarországot – hangsúlyozta a szakember.

Több minden okozhat földrengéseket

Az egyetemi docens elmondta, hogy legtöbbször a földrengéseket a nagyobb lemeztektonikai mozgások, vulkánkitörések okoznak. Viszont nem ritka az sem, amikor az emberi tevékenységek okoznak földrengéseket, ezek persze jóval kisebbek – tette hozzá.

„Jelenleg is van földrengés, itt is van földrengés, ahol állunk. Csak ezek annyira picik, hogy mi nem érezzük. A műszerek viszont igen.”

A legveszélyesebb helyek

Magyarország földrajzi elhelyezkedését számítva mondhatni jó helyen van földrengések szempontjából (is). Viszont azok a helyek, ahol a hatalmas kőzetlemezek – amik a föld felszínét teljes mértékben is borítják – találkoznak (ún. lemezhatár), ott vannak leginkább földrengések. Minden kontinensnek van saját lemezhatára, ezen pontokon a leggyakoribbak a rengések.

A kontinensek magjai a legbiztonságosabbak

Ezeket a hatalmas, hosszan elterülő helyeket pajzsoknak vagy ősföldeknek is szokták hívni, itt a legbiztonságosabb.

Nem tudják megjósolni

A nagyobb földrengéseket sokszor kisebb földmozgások előzik meg, de sajnos ez nem olyan, mint a meteorológia – nem tudják előre megmondani, hogy mikor és milyen nagy földrengés várható.

A magnitúdó alapján 10-es skálán mérik a földrengéseket. A maximum 10-est még soha nem mértek a világon, viszont 9.5-6 -os magnitúdójú földrengésekre sajnos már volt példa – jegyezte meg Dr. Kovács János.