Címlap Baranya Jön az epersz...

Jön az eperszezon, már szüretelnek Vajszlón!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A piacokon kezdetben akár 2500-3000 forintot is kérhetnek majd egy kilogramm hazai eperért, bár ez ár 7-800 forintra csökkenhet a hetek előrehaladtával. Június közepéig biztosan kitart a gyümölcsmennyiség.

A hűvösebb időjárás miatt a tavalyinál kicsit később indult meg az eper szezonja

Ugyanakkor napokon belül megjelenhet a vajszlói gyümölcs, Mozsgai Antal epreskertjében például 200 ezer palántát ültettek. Itt úgy számolnak, hogy amennyivel később indult a szezon, annyival tovább is tarthat. Ugyanakkor az őstermelő arra is figyelmeztetett:

Ne dőljünk be, sok helyen magyar eperként árulják az import terméket.

Ez azt jelenti, hogy az ár olcsóbb lehet, de a minőség jóval rosszabb.

Sátor alatt védve volt a tavaszi fagyoktól az eper, itt előbb is érett be a gyümölcs

– A magyar földiepernek teljesen más az íze, mint egy import árunak. Ha a vásárlók tudatosan ezt választják, akkor nemcsak minőségben kapnak jobbat, hanem a helyi termelőket is támogatják – mondta Mozsgai Antal.

Gyönyörű a hazai eper

Vajszlói mézédes dinnye mellett/helyett jöhet az eper?

Az Ormánság több településén is termelnek epret. Amíg a fóliás a napokban beérik, a szabad földben termesztettnek egy kicsit több idő kell majd. A szakemberek szerint június közepéig biztosan élvezhetjük a hazai eper ízét és még az ára is lecsökkenhet 7-800 forint/kilóra.

Vajszló: a dinnye mellett jöhet az eper?