Megvan a komói Gorkij utca új neve

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mivel a vonatkozó törvény szerint közterület, közintézmény nem viselhet olyan nevet, amely a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal, át kell keresztelni Komlón a Gorkij utcát.

A helyi önkormányzat úgy döntött, mivel az érintett utca környékén lévők mind magyar írók és költők neveit viselik, ezért folytatják az irodalmi sort. A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület javaslatát elfogadva Kiss József komlói lokálpatrióta, író, költő, kutató, helytörténész, jeles közéleti személyiség nevét veszi fel jövő év január 5-vel a Gorkij utca.

Kiss József 1919-ben Mánfán látta a meg a napvilágot. Kántortanítóként kezdte pályafutását, majd történelem-magyar szakos tanárként, a Dolgozók Esti Bányaipari Technikumának igazgatójaként ért el sikereket Komlón. 1971-től a Városi Tanács Művelődésügyi Osztályának tanfelügyelője volt, majd 1979-ben vonult nyugdíjba. Számtalan publikációval, kiadvánnyal gazdagította a Komlóról szóló bibliográfiát.

A Gorkij utca lakóinak lakcímkártyáját térítésmentesen, kérelem benyújtása nélkül cseréli az eljáró hivatal. Az itt székhellyel rendelkező cégeknek a változást 180 napon belül kell bejelenteniük a cégbíróságnak. A komlói önkormányzat a módosításról szóló döntéséről hivatalból tájékoztatja a településen működő közszolgáltatókat, szolgáltatókat, továbbá az ingatlanok adatváltozásait a Központi Címregiszterben az önkormányzat átvezeti, ez a földhivatali nyilvántartásban is automatikusan módosul.

Kiemelt képünk forrása: komlomedia.hu

Hirdetés
Előző sztori

15 ezer vállalkozásnak nem kell adót fizetnie novemberben!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1