Címlap Baranya Önkormányzati...

Önkormányzati ingatlanok fejlesztésére is pályázhatnak a kistelepülések

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére is pályázhatnak hétfőtől a kistelepülések a Magyar Falu Programban - hívta fel a figyelmet a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Gyopáros Alpár elmondta: a pályázat által

20 milliárd forintból valósulhat meg

  • orvosi rendelők,
  • óvodák, közösségi terek,
  • művelődési házak,
  • szolgálati lakások és
  • többfunkciós faluházak fejlesztése és kialakítása.

Jelezte, hogy ezzel párhuzamosan közösségszervezők teljes bértámogatására, illetve közösségi terek működtetésére és közösségi tevékenységek lebonyolításához szükséges eszközök beszerzésére is nyílik pályázati lehetőség.

Hangsúlyozta: az idén a kedvezményezettek körébe belépnek a kisbolttulajdonosok is. A 2000-nél kevesebb lakossal rendelkező települések kisboltjainak megmentésére és új boltok nyitásának támogatására 45 milliárd forintot különítettek el a programban – ismertette.

Elmondta, a Magyar Falu Program eddig kizárólag hazai költségvetési forrásokból gazdálkodott. A program forrásait emelkedő tendencia jellemzi, a költségvetése 2019-ben 150 milliárd, tavaly pedig 210 milliárd forint volt. Ez az idén várhatóan meghaladja a 250 milliárd forintot – tudatta a kormánybiztos.

Emlékeztetett: a program

az ötezer lakosnál kevesebbel rendelkező

2900 magyar települést célozza. Ebből 2500 településen csökkent, a többi településen stagnált vagy minimálisan növekedett a lakosság a program indulása előtti tíz-tizenöt évben. Az elmúlt két évben azonban 900 településen növekedésnek indult a népességszám.

Az elköltözést fontolgatóknak eltérő problémáik vannak, ezekre megfelelő válaszokat adva jött létre ez a rendkívül összetett program – fogalmazott a kormánybiztos.