Művész: egy 33 éves, mohácsi lány tartja életben a ’60-as éveket a presszóban

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Művész Presszó épülete közel 60 éve áll a város ispiitaljai részén. Az évtizedek során sok minden volt a helyén, végül 2012-ben kézműves sörözővé vált. A hely nyitása után két hónappal elnyerte az Év Vendéglátója címet. Aztán annyira népszerű lett, hogy még a 30Y is forgatott náluk videoklipet. A változatos sörökről és barátságos, családi hangulatról a jelenlegi tulajdonos, Bayer Beáta gondoskodik.

Műteremnek épült, innen a név

A hely eredetileg műteremnek épült 1962-ben. Fölötte pedig művészlakások voltak. Erre reflektálva kapta a Művész Presszó nevet 2012-ben.

Akkoriban máshogy nézett ki a tömb
Fotó: Régi Pécs gyűjteményéből

Van, ami nem változik

A hely visszaadja a régi idők stílusát a szó legnemesebb értelmében. Mind zeneileg, mind kinézetre a huszadik század második felére koncentrál.

– Volt, hogy a vendég a nagymamája konyhájában akarta érezni magát, ezért tért be hozzánk. Pont ez volt a kialakítás célja: visszavezessen minket valamennyire a ’60-as évekbe – mondta Beáta.

Rengeteg idős vendégünk van, akik hozzánk járnak nosztalgiázni

A régi Művész

Régen élő zenei estjeiről volt híres a Művész és Beáta továbbra is erősíti ezt a vonalat. Két évvel ezelőtt élő ír zenei bulikat is tartottak, ami teltházas volt. Emellett társas estek, workshopok, retro nintendo, sörkóstolók is vannak, ami a havonta változó sörkínálat miatt mindig izgalmas. Akár 100 különböző sör is “megfordul” a Művészben egy hónap alatt.

Ifjúsági segítőből lett pultos, majd kocsmatulajdonos

Beáta ifjúsági segítőként végzett, mindig is segíteni szeretett volna az embereken. Eleinte fesztiválokon, rendezvényeken dolgozott a mohácsi lány, de hét év “vándor élet” után Pécsett telepedett le.

A vendéglátás nem volt számára ismeretlen, főiskolai évei mellett gyakran megfordult benne és már akkor megtetszett neki a szakma. Majd, miután Pécsre költözött rájött, hogy a pult mögül is tud ugyanúgy segíteni az embereknek. A Művészbe is így került.

– Régen mikor a környéken sétáltam, nagyon megtetszett a hely és elhatároztam, hogy itt akarok dolgozni. Nyolc hónapot vártam az állásra, mire felhívtak az egykori tulajdonosok, hogy enyém az állás. Nagyon boldog voltam – tette hozzá a mohácsi lány.

Beáta végigjárta a ranglétra minden fokozatát. Az évek során egészen az üzletvezetői pozícióig küzdötte fel magát. Végül 2019-ben a Művész akkor tulajdonosai úgy döntöttek, hogy nyugdíjba vonulnak és megválnak szeretett presszójuktól. Beáta pedig választás elé állt: vagy elmegy egy tengerjáró hajóra dolgozni vagy megveszi a Művészt. Feltett mindent egy lapra és megpályázta a presszót volt főnökeinél, akik végül mellette döntöttek.

A Művész Presszó az ő családja és gyermeke

A 33 éves kocsmatulajdonos elmondta, hogy az évek során nagyon közel nőttek a szívéhez a vendégei.

Nagyon szoros a kapcsolatom a vendégeimmel. Ez az egyik kulcsa a helynek, ettől leszünk egy igazi család. Bármit meg tudunk beszélni és ez működik. Ez nekem szerelem, mint sem munka.”

A terveket illetően pedig a hely korábbi tulajdonosait Csillát és Gábort is megkérdezi Bea. Elmondta, hogy nagyon sok mindent nekik köszönhet, rengeteget tanul mai napig tőlük.

Egyszer betörtek hozzá és mindenki Beátán akart segíteni

Innen senki sem akar hazamenni

– Miután megvettem a Művész Presszót, rá két hónapra betörtek hozzánk. Elvitték a gépeket, laptopokat és nem kis kárt okoztak. A környéken élő vendégeim odajöttek, hogy megkérdezzék miben segíthetnek. Az egyik közülük öt órán át velem volt, amíg a rendőrökkel beszéltem és támogatott. Aznap ráadásul teltházas foglalásunk volt és zenés este lett volna, ezért egyenként le kellett mondanom mindenkit. De az ide járó vendégek jöttek annak ellenére, hogy se zene sem volt a Művészben. Külön tetézte a bajt, hogy az áram is elment egy kis időre, így gyertyákat gyújtottunk. Nagyon segítőkészek voltak mindannyian és tartották bennem a lelket. Végül pedig velem akartak aludni a Művészben, mert attól tartottunk, hogy a tolvajok visszatérnek és a maradék holmit is elviszik, ha elmegyünk. Hátul ugyanis még ott volt a hatalmas lyuk az ajtón. Szerencsére egy barátom 20 perccel zárás előtt arra tévedt és bedeszkázta a lyukat, de ők tényleg ott maradtak volna velem reggelig és vigyáztak volna a Művészre. Sosem fogom ezt elfelejteni és ezért nagyon szeretem őket – mesélte meghatódva Beáta.

Egyértelműen látszik, hogy Beáta szívvel-lélekkel csinálja és virágoztatja tovább a Művész Presszót. Mindig vannak új ötletei és a jövőre nézve is szeretne tovább bővülni. A jelenlegi helyzetben őt is megterheli a zárva tartás, de még is inkább neki leginkább a vendégei és a Művész Presszóban zajló élet hiányzik a legjobb.

Előző sztori

Schiffer: Kockára tenné az ország sorsát az ellenzék az Orbán-fóbia miatt!

Következő sztori

Hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1