Címlap Hírek Schiffer: Koc...

Schiffer: Kockára tenné az ország sorsát az ellenzék az Orbán-fóbia miatt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bevezetné az eurót a Momentum - közölte Fekete-Győr András, az LMP egykori vezéralakja pedig azt is tudni véli, mi áll ennek az ígéretnek a hátterében. Túl azon, hogy pusztító következményekkel járna - szerinte.

Pár napja bejelentkezett miniszterelnöknek Fekete-Győr András is – írtuk meg akkor részletesen. Beszédében a Momentum pártelnöke egyebek mellett azt mondta, bevezetnék Magyarországon az eurót is.

Már akkor bírálta Schiffer András, az LMP volt országgyűlési képviselője Fekete-Győrt, és azt írta, hogy „aki egy 2022-es kormányváltás után – nem függetlenül Orbán Viktor visszatérése miatti félelmétől – be akarja vezetni az eurót Magyarországon, lemond azokról a monetáris politikai eszközökről, amkelyekkel Magyarország versenyhátrányát csökkenteni lehetne Európa centrumához képest.

Lemond Magyarország felzárkózásáról és oda dobja az országot az európai pénzügyi elitnek. Nem a mindenkori miniszterelnök, hanem az ország szuverenitását szűkíti le végzetesen. Jobban fél Orbán Viktortól, mint amennyire szereti a hazáját

Ma a Kossuth Rádióban részletesebben is kifejtette Schiffer, hogy mitől tart. Azt mondta, osztja a nem éppen jobboldali közgazdász, Róna Péter gondolatait, miszerint „az euró beveztése jelenleg pusztító következménnyel járna”.

Schiffer a műsorban azt is mondta, az euróval együtt kulcsfontosságú monetáris politikai eszközökről mond le egy ország, és épp azokról, amelyekkel csökkenteni lehet a versenyhátrányt!

Az LMP egykori vezérlakaja azt mondta, itthon kialakult egy olyan illúzió – már a rendszerváltás körül -, hogy ami nyugaton van és, ami nyugatról jön, az eleve és kritikátlanul „jó”, és minden, ami itthon van, az „rossz”. Ezzel együtt megérti, hogy sokan áhítoznak arra a jólétre, ami mondjuk Németországban, vagy Hollandiában van, de eközben nem szabad megfeletkezni arról, hogy Magyarország példátlanul nagy adósságterhet nyögött és példátlan gyorsasággal szabadult meg a rendszerváltás körül a termelő-kapacitásától a külföldi tőke javára.

Tehát a külföldi tőke szükségletei szerint alakították ki a magyar gazdaság szerkezetét a rendszerváltás utáni időkben, ennek pedig máig megvannak a negatív hatásai, az országnak pedig szüksége van az önállóságra, monetáris politikára, hogy ebből kilábaljon, összeszedje magát.

Az „ellenzéken belüli kavarásokat”, és hogy ott ki mit mondott, nem akarta minősíteni, de annyit elmondott, hogy szerinte „a tények belátását elhomályosítja az Orbán-fóbia” az ellenzékben. Nagyon tartanak Orbántól, de ha Magyarország az eurózóna tagja lenne, akkor „nagyban csökken annak a jelentősége, hogy éppen ki a miniszterelnök” – magyarázta, hozzátéve, hogy

Bűnnek tartja azt, hogy a pillanatnyi politikai érdekek és félelmek miatt kockára tegyék az ország a sorsát.”

A teljes, mindössze pár perces beszélgetést itt lehet visszahallgatni: