Címlap Baranya Nagy Erzsébet...

Nagy Erzsébet: Örülünk a kormány álláspontjának, de nem mondunk le a sztrájkról!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 3-án Gulyás Gergely bejelentette a Kormányinfón, hogy hétfőtől feloldják a járványügyi korlátozásokat. A Pécs Aktuál megkereste Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagját, abban a kérdésben, hogy mit szólnak a pedagógusok az új helyzethez.

Január óta eddig csak azok a pedagógusok dolgozhattak az állami oktatásban, akik beoltatták magukat a koronavírus elleni védőoltással, vagy orvosi igazolás formájában, esetleg miniszteri mentesítésnek köszönhetően felmentést kaptak az oltás felvétele alól.

A kormány most ezt a szabályozást feloldotta.

Egy csatát megnyertek

Arra a kérdésünkre, hogy „elégedettek azzal, hogy nem kell hétfőtől kötelező oltás?” Nagy Erzsébet egyértelmű választ adott:

Mi ezt egy nagyon nagy sikernek könyveljük el, hiszen az öt sztrájk követelésünkből egy most megvalósult.

A jelenlegi szomszédban dúló háború miatt egyre többen menekülnek át Magyarországra, főként családosok, nők és gyerekek. Ezeket a gyerekeket is el kell látni az intézményekben, ahol egyre több pedagógus esett ki a rendszerből az eddigi kötelező oltások vagy felmentésül szolgáló igazolások hiánya miatt. A sztrájk tárgyalások alatt folyamatosan jelezte ezt a problémát a PDSZ, míg nem jött március 2-án az előzetes válasz a köznevelésért felelős helyettes államtitkártól, Kisfaludy Lászlótól: lépni fognak ebben a kérdésben.

A „háború” viszont még hátra van

A járványügyi szabályok feloldását mindenképp sikerként könyveljük el, azonban sajnos a pedagógus pályáról és a közoktatásból történő elvándorlás tovább folytatódik. Évek óta nem emelkedtek a bérek, a nem pedagógusoknál is hasonló a helyzet, amin nagyon sürgősen változtatni kell. Most már azért is, mert jóval nagyobb lett az ellátandó emberek száma.A háború elől menekültek valószínűleg nem néhány hétig fognak itt tartózkodni, és nekik is biztosítanunk kell azt a közoktatást, amit a magyar állampolgároknak. Ezért tovább sem teszünk le a béremelésekkel- és munkaterhek csökkentésével kapcsolatos követelményekről – mondta el Nagy Erzsébet.

A sztrájkot továbbra is megtartják. Sőt, újabb követelésekkel állnak elő:

Szeretnék, hogy ha azt a rendeletet is eltörölnék, amivel a járványügyi helyzetre hivatkozva korlátozza a sztrájk jog gyakorlását.