A Villányi borvidéken folyamatosan szüretelnek, túlnyomó részt hagyományos módon, de már a gépi szüret is megjelent a térségben.
A Villányi borvidéken szedik az olaszrizlinget, merlot-t, a syrah-t és az oportót is, ez utóbbi szüretelését hamarosan be is fejezik. A cabernet franc és a cabernet savignon szedése pedig októberben esedékes.
A Villányi borvidéken szüretelt fajták közül a legnagyobb mennyiségben oportót szüretelnek, a legnagyobb területen pedig cabernet savignon van. A leszedett szőlő mennyisége átlagosnak mondható, de a minőségre nem panaszkodnak a szőlőtermelők.
Továbbra is a legtöbb helyen kézzel szüretelnek, ám a munkaerőhiány miatt egyre többen élnek a gépi szüret lehetőségével, de ez utóbbi egyelőre nem éri el a 20 %-ot. A prémium szőlőket minden esetben hagyományos módon gyűjtik be.