Címlap Baranya Nemzetközi ke...

Nemzetközi kezdeményezés: fuss te is most Pécsett a téli mozgás népszerűsítésének érdekében!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Finnországból ered az úgynevezett Yours Truly kezdeményezés, amely nem a versenyzésről és versengésről, hanem a téli mozgás népszerűsítéséről szól! Erről mesélt Papp P. Ferenc a 101.7 BEST FM Pécs adásában.

 

Országokon átívelő akció

A FutaPécs SE 2013 óta szinte minden évben (tavaly a covid miatt elmaradt) megszervezi ezt az eseményt, amelynek fő célja, hogy minden év január és február utolsó vasárnapján az emberek mozogjanak, fussanak egy jó nagyot.

Az eredeti kezdeményezésben 50 km-t kell futnia a résztvevőknek, de van ennek egy könnyített verziója is – amikor ennek a felét, tehát csak 25 km-t kell megtenni. Azonban a FutaPécs SE egy amatőr egyesület, így ők inkább arra ösztönzik minden évben az embereket, hogy annyit fussanak ezen a napon, amennyi jólesik. Ugyanis a lényeg nem a verseny, hanem maga a mozgás!

Több táv közül is választhatunk!

A néhány métertől kezdve akár sok-sok kilométert is választhatunk január 30-án a Mandulásban! A találkozó maga reggel 8 óra 15 perckor indul a Mandulás parkolójából, maga a futás pedig 8.30-kor kezdődik. Az esemény teljesen ingyenes!

  • kis tornapálya kör kb. 1,5 km
  • nagy tornapálya kör kb. 3,5 km
  • Lapis-TV-torony nagy kör kb. 12,5 km

És persze többször is meglehet tenni ezeket a távokat, ha szeretnénk! Természetesen nem csak futni lehet, ha valaki gyalogolni szeretne akár egyedül, akár kutyusával, azt is megteheti!

A hidegre való tekintettel meleg teával és csokival készül majd az egyesület!

Érdemes lesz felöltözni, na de hogyan?

Ugyan vasárnap délután 10 fokra számíthatunk, azonban a reggeli órákban még fagyos lesz a hangulat. Papp P. Ferenc elmondta, hogy érdemes jól felöltözni, de a futásnál fontos úgy öltözni, hogy nyugalmi helyzetben ne legyen melegünk a ruhában. Különben nem lesz komfortos a futás. Továbbá azt üzente a 101.7 BEST FM Pécs hallgatóinak, hogy senkit se tántorítson el a reggeli mozgás, vagy a hideg, mindenkinek szívesen segítenek, és sok-sok szeretettel várják a mozogni vágyó résztvevőket!

fotók: FutaPécs SE facebook*