Címlap Baranya Nyitottabb ku...

Nyitottabb kutyaoktatásban hisznek, így az egész családdal karöltve fejlődhetünk együtt négylábú kedvenceinkkel

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Örökbefogadott kutyájukat szerette volna tanítani Jágity Iván és felesége, Jágityné Halasi Veronika - azonban nem a jelenlegi hétköznapi kutyaiskolai elvek szerint. Egy hosszas keresés után rátaláltak a saját elveiknek megfelelő oktatásra: Habilitációs kutyakiképző és Ebrendész módszerek iskolájára. Utána pedig eldöntötték, hogy ők is vállalkozásba fognak és tovább terjesztik a család és kutyacentrikus tanítás értékeit. Ez a Családi Kutyaiskola története.

 

Egy golden retrieverrel kezdődött minden

Jágity Iván (iskolavezető) és felesége, Jágityné Halasi Veronika (oktatásvezető) már gyerekkoruk óta hatalmas kutyások. Kutyák között nőttek fel, és teljesen egyértelmű volt számukra, hogy felnőttként is hasonlóan szeretnének élni.

– Nehezen tudnánk elképzelni a saját életünket a négylábú kedvenceink nélkül – jegyezte meg a házaspár.

Történetesen úgy hozta a sors, hogy Iván és Veronika örökbe fogadtak egy golden retriever kutyust, Mazsolát. Mindenképpen szeretek volna vele kutyaiskolai foglalkozásokra járni, azonban Baranya megyében nem igen találtak olyan kutyaiskolát, ami az ő elképzeléseiknek és szemléletüknek megfelelt volna.

Alapvetően hagyományos sport- és munka-kutyaiskolák voltak csak. Nem akartunk se őrző-védő képzésben részt venni, se klikker oktatással kutyát tanítani.

Végül a szekszárdi Habilitációs kutyaképzésen kötöttek ki, mely a szolgálati kutyakiképzés szemlélete helyett inkább szociális irányú ( segítő- és terápiás kutyaképzés) volt. Ekkor született meg az a gondolat a házaspár fejében, hogy ezt a fajta képzési szemléletet szeretnék képviselni és átadni a családi kutyatartók számára. Ez a fajta módszer alapja a természetes pedagógia, valamint a közvetlen-, személyes megerősítés alkalmazása, a félelmi alapú „par force”-, vagy a művi klikkeres technika helyett – tette hozzá a házaspár.

Nem a teljesítmény kerül a középpontba

Fontos volt számukra, hogy egy olyan kutyaiskolát hozzanak létre, ami nem a kutyák teljesítményt helyezi prioritásba, hanem inkább élmény alapúan működik.

– Nyitottabban szerettük volna a kutyatanítást megvalósítani, melyben nemcsak gazdi-kutya párosok szerepelnek, hanem megjelenhet benne az egész család. Így szerepet vállalhatnak ebben a gyerekek is, de volt már, hogy megjelentek ebben még a nagymamák és nagypapák is.

Több mint 20 éve csinálják

Végül családi vállalkozás kerekedett ki a kutyák iránti szeretetből, azóta pedig folyamatosan bővíti magát az iskola különböző programokkal. A kezdetekkor otthoni bentlakásos képzéseket csináltak, valamint külön házhoz is elmentek tanítani több baranyai településen – ha arra volt igény. Közben ők is családot alapítottak (egy fiúk van, Dániel) és három másik golden retriver is csatlakozott a családhoz: Dió, Süti és Panna.

Egyre többen keresték meg őket, hogy segítsenek, egyre többen végezték el a képzéseiket – végül a kezdeti családi kutyázásból az évek során egy kutyás közösség lett, családi szemlélettel és értékrenddel. Magát az oktatást Iván és Veronika ketten végzik el kisebb csoportokban. Mindezt a kutyák kora és mérete szerint elválasztva.

– A kurzusokon a helyes szocializáció mellett, az elvárható viselkedést, az engedelmességet tanulják meg az ebek, a családba való beilleszkedés és a családi feladatokba való bekapcsolódás mellett. Ezeket a Habilitációs kutyakiképző és Ebrendész szakmai végzettségek által megszerzett szaktudás segítségével alakítottuk ki elméleti- és gyakorlati oktatás keretében.

A Free Mobility Egyesülettel karöltve idén lesz hatodik éve, hogy a nem oly rég felújított Kreszpark területén tartják a csoportos képzéseiket.

Hogy milyenek az általános kutyagazdik, milyen alapvető problémákra figyeljünk oda a kedvenceink jóra nevelésének érdekében, és hogy mi a véleménye a házaspárnak a kutyatartás korlátozásának kérdéséről – a következő cikkünkből kiderül!