Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vízvári Cecília öt gyermekével együtt írja a Vízvári Mesegyár esti meséit. Hogyan csinálja? És mi motiválja? Természetesen a családja!

A Vízvári család

A gyerekvállalás előtt Cecília részben pedagógus volt, illetve ókortudományból PhD-zett, de a gyerekek után a tudomány háttérbe szorult és

elsődleges szempont a család lett.

A Mesegyár története akkor fogalmazódott meg a pécsi édesanyában, amikor esténként mesékkel altatta el gyermekeit. Ezután tudatosan kezdett figyelni arra, hogy ötleteit rögzítse is.

– Telefonom hangjegyzékébe mondtam fel a meséket, majd este lejátszottam a gyerekeimnek, akik imádták az új történeteket – mesélte az édesanya.

Elkezdtek a gyerekek is rajzolni

– Pár hónap után a második legidősebb gyermekem, Szilvió a rakoncátlan bicikli történetét hallgatva elkezdte a mesét megrajzolni – részletezi a folytatást Cecília.

Szilvió a rajzokon napi szinten „dolgozott”, ami – némi digitális utómunkálattal – elindította az édesanyát egy új karrier felé.

Szilvió illusztrációjával 2019-ben készült el az első könyv: A rakoncátlan bicikli.

Ezek után már csak kreativitásra és kitartásra volt szüksége a családnak, hogy a „mesegyártással” ne álljanak le. Cecília a történetekért felel, míg a gyerekek egy-egy kép illusztrálásáért. Ehhez a család egy digitális programot is használ, az úgynevezett 2D-s animációs szoftvert, amiben nagyon jó karaktereket lehet tervezni.

A Vízvári Mesegyár legtöbb könyve 2020-ban íródott. Mára már több mint 30 e-könyvük van.

Ez egy olyan tartalmas és alkotói tevékenység, amely hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez

– mondta Cecília

– A gyerekeknek ez egy álom, mert amúgy is olthatatlan vágy a digitális technika mindennapos használata. Rá vannak kattanva teljesen, de mint szülő egyáltalán nem mindegy számomra, hogy a napjuk lövöldözős játékokkal telik vagy konstruktív, alkotói tevékenységgel, mint mondjuk a rajzolás vagy a szövegírás.

A gyerekek által megírt történeteket is felhasználja Cecília, azonban mindegyiket igyekszik valamilyen tanulsággal is kiegészíteni, ami mélyebb, emberi értéket jelképez:

  • egymás elfogadása
  • barátság
  • segítőkészség
  • együttműködés
  • nagylelkűség

Ők a Vízvári Meseírók

a 12 éves Flávió: az Űrmesék illusztrátora és szerzője

a 10 éves Szilvió: A rakoncátlan bicikli és a Csiga-mesék illusztrátora és szerzője is

a 8 éves Márió: a Mesék csigafalváról illusztrátora, szerzője

a 6 éves Olívia: a Csini mesék véleményezője

a 3 éves Kamilló: mesetesztelő

Az e-könyvek kiadása után idén ősszel újabb mérföldkőhöz érkezett a család, nyomtatásban is megjelenhetett öt könyvük.