Címlap Gasztro Nevezhetnék ő...

Nevezhetnék őket az „ünnepek halának” is – de most is elkéstek volna. Lassan tuti jönnek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rejtélyes szerzetek, annyi szent. Szinte egész évben senki sem találkozik velük, aztán a legnagyobb téli hidegben csapatostul jelennek meg és felettébb éhesek. Eláruljuk azt is, hogy nagyon finomak!

Drávaszabolcson már nagyon várják őket, de a hírek alapján még nem érkeztek meg. Pedig az időjárás optimális, jó hideg van, ilyenkor szoktak megjelenni szép nagy csapatokba verődve.

Azok a horgászok pedig, akik ilyenkor, mínuszokban is hajlandóak kimenni a partra, ráadásul az esti szürkületben, sötétedés idején, többnyire találkoznak is a menyhalakkal. Mert róluk van szó, a rejtélyes halról, amelyet népiesen hívnak téliharcsának, kutyahalnak, törzsökhalnak, nagyagyú halnak, de a pecások többsége általában csak menyusozza őket.

Magyarországon a folyóvizek többségében ismert, fogtam már a paksi Dunában, miként a Drávában is. Ha elcsípjük a megfelelő helyet, és arra jár a csapat, nincs nehéz dolgunk: a többnyire 30-60 centis, tehát nem túl nagy halak (a Magyar Horgászban közölt eddigi legnagyobb hazai kifogott példány 3,56 kg-os volt) ugyanis vehemensen kapnak, ráadásul nem igazán eresztik a csalit, ami lehet kishalszelet, giliszta, csonticsokor.

Az biztos, hogy egy halaknak rendezett szépségversenyen nem kerülnének az első tízbe sem! Elég csúfak, a fejük leginkább egy kígyóéra hajaz, ráadásul az állukon egyetlen darab hetyke bajuszszállal büszkélkednek. A szájnyílásuk széles, az állkapcsokon pedig kicsi, hegyes, kefeszerű fogazat található. A testük abszolút olyan, mint a harcsáé – csak ugye ne lenne hozzákapcsolva az a csúnya kígyófej.

Egy drávai menyus a szákban

És hogy miért olyan rejtélyesek? Azért, mert tavasszal, nyáron és ősszel úgy eltűnnek, mintha magába szippantotta volna őket az iszap, gyakorlatilag nyomukat sem lehet látni, nem lehet fogni belőlük. A lota lota (ez a latin neve) a Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán 2013-ban az Év hala lett.

Lehet, hogy csúnya, de legalább nagyon finom, úgyhogy ilyenkor, az ünnepek környékén bizony jól jön az ebédlőasztalon! Óriási előnye, hogy nincs szálkája, a húsa kitűnő, ráadásul hatalmas mája van.

Karácsonyi menyhalas peca a barcsi kikötőnél (fotó: Pettendi Miklós)