A parti fák a vízben állnak Dunaszekcsőn, télen bizony nem szoktak ilyet látni a helyiek
Címlap Hírek Jön a víz, jö...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már tetőzött a szokatlan téli árhullám Budapesten, a hatalmas víztömeg jön lefelé a Dunán. Természetesen óriási a víz a baranyai szakaszon is, de gondot remélhetőleg nem okoz. Eközben a Dráván pecáznak.

A Duna decemberi, szokatlan áradása sokakat vonzott a folyó mellé, rengetegen voltak kíváncsiak arra, ahogy például az alsó rakpart, ahol autók szoktak járni, eltűnik a víz alatt. Voltak olyanok is, akik kihasználták a helyzetet: kajakba pattantak, és végigeveztek az ikonikus pesti útrész felett.

A folyó már tetőzött Budapesten, az árhullám jön lefelé. A baranyai szakaszon, többek között Dunaszekcsőnél is hatalmas a víz, gondot azonban nem okoz.

– Nincs veszély, nem is igazán kellettek óvintézkedések. Az kétségtelen, hogy télen ritka az ekkora víz, ha minden igaz, 800 cm felett leszünk, miközben általában 100-200-300 szokott lenni. Tíz évvel ezelőtt, 2013 nyarán sokkal nagyobb volt, 970 cm-t mértünk – mesélte a Pécs Aktuálnak a dunaszekcsői Szaif Géza.

A pecások persze bosszankodnak a Dunán, hiszen ilyenkor lőttek a süllőzésnek. Majd januárban vízre mehetnek. A Dráván azonban jelenleg is nyugodtan horgásznak, ott ugyanis nincs semmiféle probléma. Hol kisebb, hol nagyobb a víz, de árhullámnak nyoma sincs – inkább a kormoránok bosszantják a helyi horgászokat.