Címlap Gasztro Ha december 2...

Ha december 25., akkor karácsonyi puding! Nem csak angoloknak, mert finom!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon régóta ott van a britek asztalán a karácsonyi puding, amit fő összetevője miatt gyakran mazsolapudingnak is hívnak. Volt olyan uralkodójuk, akit „pudingkirálynak” hívtak – nem túl magasztos, hősies jelző!

Miért jutott eszünkbe most ez az étel? Azért, mert december 25. van, és az angol karácsonyi hagyományok szerint ezt a desszertet ezen a napon kell fogyasztani.

A mazsolapuding története több évszázadra nyúlik vissza. Fennmaradt például a római katolikus egyház dekrétuma, miszerint „a pudingot a Szentháromság ünnepe utáni 25. vasárnap kell készíteni, 13 összetevőből kell állnia, amelyek Krisztust és a 12 apostolt jelképezik, és minden családtagnak meg kell kevernie keletről nyugat felé a napkeleti bölcsek utazásának tiszteletére”.

Sokaknak beletört a foguk a pudingba!

A pudingot hagyományosan az advent első vasárnapját megelőző vasárnapon készítették, vagyis 4-5 héttel karácsony előtt. Veszélyes szokás volt, hogy rendszerint tettek a tésztába kis ezüst pénzérméket, amelyeket megtarthatott az, aki megtalálta. No igen ám, csak az volt a bibi, hogy bár mindenki tudta, mire számíthat, mégis sokaknak beletört a foguk a pudingba, vagy egyszerűen a falattal együtt lenyelték az érmét.

Ez igen: I. György, a pudingkirály!

A desszerttel kapcsolatos érdekesség, hogy 1714-ben, amikor I. György brit uralkodó első karácsonyát töltötte Angliában, azt kérte, hogy pudingot szolgáljanak fel neki eme jeles ünnepen. Ezzel alaposan ráfaragott, ugyanis ahelyett, hogy sárkányölőnek, vagy oroszlányszívűnek nevezték volna, egy sokkal kevésbé magasztos, hősies becenevet kapott: ő lett a „pudingkirály”. Mondjuk tényleg „puding” volt: uralkodása idején folytatódott az angol királyok hatalmának csökkenése.

Ne kapkodjunk, jó lesz az jövőre is!

Mivel a puding nagyon tartós étel, sok családnál szokás, hogy többet készítenek karácsonyra, és egyet az ünnep után is megőriznek, egy későbbi ünnepre (gyakran húsvétra) vagy akár következő karácsonyra. Azért ezzel a lehetőséggel nem élnénk… Milyen fura lenne 2022 karácsonyán a kínálás: egy kis 2021-es pudingot?!

Íme, egy recept!

Hozzávalók: 1 csésze finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 csésze mazsola (előzőleg brandybe áztatva), 1 csésze apróra vágott aszalt szilva, 1 csésze puha vaj, 1 csésze kenyérmorzsa, 1 csésze barnacukor, 1 csésze tej, ½ csésze mandula durvára vágva, ½ csésze dió durvára vágva, 1 evőkanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 narancs reszelt héja, 8 evőkanál brandy.

A teáscsészék kivajazásához: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál finomliszt.

A tetejére: 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé és 5 dkg vaj összeolvasztva.

Elkészítés:

  • A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a többi hozzávalóval, és kézzel egyenletes masszává gyúrjuk.
  • A sütőt előmelegítjük 120 fokra.
  • 4 db sütőben is használható, 4 és 1/2 dl-es teásbögre belsejét kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel. Szétosztjuk bennük a tésztát, kicsit le is nyomkodjuk. A bögréket hőálló kistányérral lefedjük.
  • Vizet forralunk, és egy tepsibe annyit öntünk belőle, hogy a beleállított, lefedett csészéket félig ellepje. Betoljuk a sütőbe, másfél órán át gőzöljük.
  • Ha kész, a pudingokat kiborítjuk a csészealjakra. Meglocsoljuk a vajjal összeolvasztott csokoládéval.