Címlap Baranya Trükkök a fri...

Trükkök a frissen szedett, mecseki medvehagymához!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdődött a medvehagyma szezonja a Mecsekben. A zöld levelű gyógynövényt fokhagymás íze és jótékony hatásai miatt is szedik. 

Nagyon fontos gyógynövényünk, ami ehető

Lassan egybefüggő szőnyegként terül el a medvehagyma a Mecsek lankáin. Aki lehajol érte, már jól jár. De hogyan „dolgozzuk fel”?

Így mosd meg!

Sokan nem tudják, de ha megmossuk a medvehagymalevelet, akkor utána zöldségcentrifugával vagy konyhaterítőre terítve pár órát szárítani kell, hogy ne romoljon meg a levél. Ha megbüdösödik vagy veszít az ízéből, azért van, mert víz maradt rajta.

Medvehagymakrém, azaz pesto

A medvehagyma pestónak nagyon egyszerű az elkészítése, amit muszáj kipróbálni!

RECEPT: A megmosott, lecsöpögtetett, megszárított leveleket felaprítjuk valamilyen módon, jól megsózzuk és olívaolajjal elkeverjük. Ezzel egy tartósított krémet kapunk, amit egy dunsztosüvegbe eltéve hónapokig élvezhetünk.

Nagyon jó, ha fogyasztjuk, mert közvetlenül tél után ez az első igazán zöld és vitaminokkal teli növény, amit salátaszerűen is ehetünk nyersen.

Petrezselyem helyett? Miért ne!

Minden olyan ételbe tehetjük nyersen, feldarabolva, ahová
petrezselymet, oregánót, bazsalikomot raknánk egyébként. Tehát lehet főkrumplira, levesekre, főzelékbe, tésztákra, de még a körözöttbe is.

RECEPT: Ennél a felhasználásnál azt ajánlják, hogy közvetlenül az étel elkészülte után, vagy pár perccel előtte tegyük bele. Akkor nem fonnyad annyira össze, és az íze is megmarad.

Sóba a medvehagyma? Így csináld!

Sokan éreznék az ízét még hónapokig. Azoknak mondunk egy tuti receptet!

RECEPT: A megmosott, lecsöpögtetett leveleket egy sütőbe téve, 45-50 Celsius-fokon 1 órán át szárítsuk. Majd, ha már ropogós, akkor apró darabokra törjük össze és öntsük össze a sóval, ami így nagyon finom, fokhagymás ízt kap.

Előnye:

Nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, általános vértisztító hatása ismert, a vérnyomást csökkenti és igazából a reumás panaszokra is nagyon jó, sőt, ha a levelét kicsavarjuk, akkor még bizonyos bőrproblémákat is megold. B-vitamint is tartalmaz, valamint magnéziumot, vasat cinket, szelént, kalciumot.

Vérhígítóra tilos!

Nagy mennyiségben fogyasztva erős vérhígító hatása van a medvehagymának, ezért aki vérhígítót szed, annak nem ajánlott.