Címlap Politika Rejtélyes cso...

Rejtélyes csoportot állít fel a pécsi önkormányzat; látszólag feleslegesen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Uniós pénzekre mozduló 'gyorshadtestet' hoz létre az önkormányzat" - jelentették be, épp csak a lényegről nem beszélt a városvezetés.

Mérnökökből, építészekből, és más szakemberekből álló pályázatelőkészítő csapat kezdi meg rövidesen működését, ami a város uniós pályázatait és beruházásait bonyolító Pécsi Városfejlesztési Zrt. munkáját fogja segíteni. Az a cél – magyarázta Péterffy Attila, hogy ha a jövőben egy kormányzati pályázati kiírás megjelenik, akkor a korábbi években megszokotthoz képest magasabb szintű, jobban előkészített pályázati anyagok készüljenek el, viszonylag gyorsan: akár két hét alatt is össze tudjanak állítani az elvárásoknak megfelelő pályázati dokumentációt. „Uniós pénzekre mozduló gyorshadtestetnek” nevezték el ötletesen ezt az egészet.

Hamar munka ritkán jó

Ez nagyon klasszul hangzik ugyan, de érdekes, hogy csak a lényegről nem esett szó ebben a bejelentésben:

kik, miért éppen ők, és mennyiért végzik el azt a munkát, amit egyébként egy komplett önkormányzati cégnek kell(ene) elvégezni. Sőt, akár ide lehet sorolni a kevéssé ismert, és eddig egy angol nyelvű dalnál sokkal többet nyilvánosan nem villantó Gazdaságfejlesztési Főosztályt is.

A polgármester közlendőjéből ugyanis arra lehet következtetni, hogy nincs szükség a pécsi városfejlesztési cégre és a főosztályra sem, mert lassúak és képtelenek „magasabb szintű, jobban előkészített pályázati anyagokat” elkészíteni. Vagy ha ez nem így van, akkor erre a rejtélyes csoportra nincs szükség. Túl soknak tűnik ugyanis a párhuzamosság; mintha három csoport végezné nagyjából ugyanazt a feladatot Pécsett.

Ennél nagyobb probléma lehet, hogy először tudnia kellene Pécsnek, milyen irányba szeretne fejleszteni és miért éppen arra. Tehát a „mérnökök” és „építészek” előtt inkább projektfejlesztőkre lenne szükség, na és persze alapos, hosszú távú városfejlesztési tervre. Ha ez rendben van, akkor jöhetnek a mérnökök és az építészek is.

Hol a terv?

Míg más önkormányzatok sorban adják-adták le a 2021–2027-es uniós ciklusra vonatkozó fejlesztési terveiket, addig Pécs egyelőre nem prezentált ilyet – kérte számon az ellenzék január végén, de a városvezetés akkor azt állította, hogy már elkezdték a munkát.

Ennek már több mint két hónapja, de a városvezetés nem prezentálta ezt a tervet. Most tehát úgy néz ki, nem haladhatnak valami fényesen, ha egy újabb – hasonló feladatokkal megbízott – szupercsoportra van szükségük.

A Pécsi Városfejlesztési Zrt. egyébként az előző önkormányzati ciklusban 50 milliárd forintnál is több fejlesztési forrást pályázott meg önállóan és sikeresen és bonyolította le, illetve vitte végig a különféle projekteket, fejlesztéseket. Ezek egy részét pedig már éppen az új városvezetés adta át a pécsieknek, mivel mostanra készültek el.