Címlap Baranya Túl alacsony ...

Túl alacsony lenne a Pécsi-tó vízszintje?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Pár napja jártunk kint Orfűn, de amikor megmártóztunk benne, éreztük, hogy a tó alja nagyon mocsaras, szerintünk a víz szintje is alacsonyabb, mint tavaly. Helyenként algásnak tűnik. Ennek mi lehet az oka? Kell aggódnunk a Pécsi-tóért?" -  tette fel a kérdést olvasónk. Mi pedig megkérdeztük az ügyben illetékes Rács Zoltánt, aki az Orfű Pécsi-tó Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatóját.

Alacsony, de nem úgy, ahogy gondolnánk

– A megszokotthoz képest alacsonyabb a vízállás, viszont nem kell megijedni senkinek sem, hiszen az üzemi – 6 méter 5 centiméteres vízszint – alatt csupán 3 centivel van elmaradva a Pécsi-tó. Ez teljesen normális és biztonságos szintnek felel meg – mondta Rács Zoltán.

Na, de miért olyan, mintha el akarna „folyni” a tó?

A szakember elmondta, hogy minden nyáron próbálkoznak nagyjából 20-25 centiméterrel növelni a Pécsi-tó vízszintjét, hogy a nyári tópárolgást ellensúlyozni lehessen. De ez nem mindig sikerül, hiszen sokszor nagyon nagy a szárazság és a Pécsi-tó mélységét a lehulló csapadékmennyiség befolyásolja.

Elszívja a száraz föld a Pécsi-tavat?

Rács Zoltán elmondta, hogy a legnagyobb problémát idén az jelentette, hogy túlságosan aszályos volt az időjárás, nem igen volt csapadék, amivel pótolni lehetett volna az amúgy 74 hektár nagyság területű tavat.

Az aszályos időkben nem csupán maga az eső hiánya okozhat gondot. A tó körülötti talaj vízszintje elkezd lejjebb menni, akkor automatikusan a tóból pótolja vissza a vizet, hogy kiegyenlítse a hiányt. Így még többet elvonva a tóból. Erre pedig rájött az előző évekhez képest magasabb párolgási arány is – ez általában 300 ezer köbméter szokott lenni, idén ez jócskán több.

A kirandulastippek.hu oldaláról származik a fotó

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy nem kell aggódni a Pécsi-tóért, teljesen rendben van sokunk kedvenc tava.

Az aggódó olvasóinknak viszont külön kigyűjtöttünk egy linket, ahol a tó vízszintjéről és hőmérsékletéről óránként meggyőződhetnek.