Címlap Baranya Makacs madara...

Makacs madarak Pécsett: odú helyett csőben rakta le tojásait egy vércse

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vörös vércséket próbáltak megakadályozni abban, hogy a megszokott helyükön fészkeljenek Pécsett, ám a szárnyasok nem hagyták magukat!

Egy vércse pár az egykori pécsi bőrgyár területén az egyik épület falából kiálló vascsövet használták a korábbi években fészkelésre. Ezt a tulajdonos idén lezárta, hiszen szerette volna meggátolni a vörös vércséket.

A cső alul erősen korrodált részén kikapartak maguknak egy nyílást és a tojó idén is a csőbe rakta le tojásait.

Választhattak volna maguknak biztonságosabb helyet is, hiszen az egyesület egyik önkéntese még egy költőodút helyezett ki a közelben számukra.

A szülőmadarak ragaszkodását az eredeti fészkelőhelyhez jól jelzi, hogy ezt az odút nem foglalták el, pedig minden szempontból kényelmesebb lett volna nekik.

A költés rendben zajlott, de a kikelt fiókák a hőség napjain már nem tudták elviselni a csőben uralkodó meleget, ezért kiugráltak onnan. Két fióka szerencsére a cső alatti párkányon landolt, kettő viszont nem élte túl az esést. Az egyik az aszfalton pusztult el, a másik pedig a cső alatti vezetékbe gabalyodott. A túlélő két fióka védelme érdekében-a közelben dolgozók segítségével-deszkalapokat helyeztek a párkány oldalára. A fiókák így nagyobb biztonságban vannak. Már bontogatják szárnyaikat, és remélhetőleg hamarosan kirepülnek.

A vörös vércse Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.