Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkérdeztük olvasóinkat, hogy szerintük valakik miért dobálnak fel cipőket a drótokra. A többség szerint kábítószer-elosztó helyet jelöl a vezetékekre aggatott cipő a pécsi Vince utában, a volt kesztyűgyár épülete mellett. 

„Amerikából ered ez a hagyomány”

„Négervirtus, mint a falfirka…hogyan rohaszd le lakókörnyezetedet a saját szintedre”

„Kár, hogy csak a szart vesszük át innen-onnan”

„Valószínűleg ez csak szimpla figyelemfelkeltés, felhívja figyelemet a telekommunikációs szolgáltató igénytelenségére. (összevissza lógnak vezetékek)”

„A kábítószer-kereskedők így jelölik meg a találkozóhelyeket, ahol kábítószereket osztanak el, és esetleg elrejtik azokat. Csak ennyi pár cipő lóg, ennyi vásárlót kell fogadni. A forgalmazók trükkjét a rendőrségnek tudnia kell. Nemzetközi rendőrségi honlapokon olvastam erről”

„Amerikában így jelzik, hogy nem a legjobb környékre tévedtél. Bandák, kábítószerek stb.”

„A sok idióta nem tudja unalmába mit is tegyen. Ha nem cipőt dobál a vezetékre, közlekedési jelzőtáblákat ragasztanak, firkálnak össze, kukát húzogatnak kocsik közé”

„Amerikában a maffia jelképe, területet jelölnek vele.”

„Diákok, akik itthagyták lábnyomukat köti őket ide valami. Kicsit olyan ez, mint buksi jelölése a fánál vagy lakatfal stb.”

„A bandatagok rakjak ki, ha meghal egy bandatag vagy azt jelzik, hogy a környéken drogot lehet kapni. Valahol a végzős diákok dobják fel, ha vége a tanévnek.

Néhány azon vélemény közül, amit a Pécs Aktuál közösségi oldalán írtak olvasóink arra a kérdésre, hogy vajon mit kereshetnek ezek a cipők a vezetékeken. Azt pontosan nem tudjuk, hogy ki és miért dobta fel a drótra ezeket a lábbeliket, de biztos, hogy megvolt rá az oka.

Az interneten fellelhető információk szerint több verzió van:

– diákok ünneplik az iskolában eltöltött utolsó napjukat/a nyári szünetet,
– szüzességük elvesztését adják hírül tinédzserek,
– katonák jelzik ezzel új állomáshelyre telepítésüket/leszerelésüket,
– házasságra készülő fiatalok zárnak le egy korszakot,
– bandatagok/helyiek emlékeznek így elhunyt társaikra,
– lakhelyváltozásukat jelzik a távozók,
– kreatívok hagynak grafittihez hasonló nyomot maguk után,
– poénból dobják magasba cipőiket az emberek, vagy mert máshol is láttak már ilyet, vagy mert viccesebb/izgalmasabb fellógatni őket, mint kidobni.

– Egy a nagyvárosokban elterjedt elmélet szerint a cipők olyan helyeket jelölnek, ahol drogot árulnak.