Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pont ez történt a pécsi Zöldfa utca egyik kertjében, ahol egy régi sírkő került elő kertészkedéskor. A töredezett márványtáblán csak egy halálozási időpont és egy lánykori név szerepel. Az azonosításban a Pécsi Napló folyóirat segített, de az rejtély, hogyan került a márványtábla a pécsi köztemetőből a Zöldfa utcába.

Alig 20 centi mélyről, egy leander elültetésekor került elő a 86 éves sírkő, amelyen csak az elhunyt leánykori neve olvasható, mert a márványlapnak két oldala letört. A megoldást a Pécsi Napló 1937. január 14. száma jelentette, a halálozási rovatból kiderül, hogy a mecsekpölöskei származású Kovács Istvánné, született Kis Obert Katalin római katolikus volt, és 54 éves korában huny el. Temetése a Pécsi Köztemetőben volt 1937. január ötödikén. Ez derül ki a temető honlapján található sírhelykereső adatbázisból, amely szerint a sírhely Kovács Istvánné néven még ma is létezik, csak a márványtábla keveredett el.

Az talán örökre rejtély marad, hogy került a Zöldfa utcai ház kertjébe a tábla.