A pécsi szakértő szerint nem lesz veszélyes a negyedik hullám

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Prof. Dr. Kiss István epidemiológus, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója szerint a hétvégi terasznyitáskor kialakult tömegjelenetek azt bizonyítják, hogy nem viselkedünk elég felelősségteljesen, és úgy véli, hogy az átoltottsági arány sem indokol ekkora optimizmust. Ugyanakkor szerinte ha bekövetkezik is egy újabb hullám, az már nem lesz akkora, mint ez a harmadik - derült ki az ATV híradójából.

Leszállóágban

Kiss István szerint a harmadik hullám hamarosan befejeződik: „már egészen biztosan a leszálló ágában vagyunk”. A csökkenés már korábban, még az óvintézkedések hatására megkezdődött, de az egyre emelkedő beoltottak száma újabb lendületet adott a hullám szelídülésének – magyarázta az ATV Híradónak a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója.

Valószínűleg lesz negyedik hullám

A kérdés szerinte most az, hogy lesz-e negyedik hullám. Kiss saját bevallása szerint pesszimista, a hétvége ugyanis szerinte azt mutatta, hogy nem viselkedünk felelősségteljesen. Szerinte a terasznyitáskor megtörtént minden, ami ahhoz kell, hogy elinduljon a következő hullám. Ez tulajdonképpen az egész eddigi zárást pofoncsapta – jelentette ki Kiss, hozzátéve: az átoltottsági arány sem indokol ekkora optimizmust.  Azt azonban leszögezte: ha lesz is újabb hullám, az már nem lesz akkora, mint ez a harmadik.

Veszélyes az indiai mutáns

A szakértő szerint egy új mutáns, jelen esetben például az indiai hazai megjelenése is előidézhet egy újabb hullámot. Azt tanácsolja, hogy egyelőre legyünk bizakodóak, ugyanakkor készüljünk fel arra is, hogy amennyiben a vizsgálatok azt mutatják, hogy a vakcinák nem elég hatékonyak ellene, akkor elölről kell kezdenünk az egész védekezést, mint minden hullám kezdetekor.

Kiss elképzelhetőnek tartja azt is, hogy mostantól egész életünkben védekeznünk kell majd a koronavírus ellen. Azonban, ha ez így is lesz, annak úgy kell kinéznie, mint az influenza esetében, hogy, amikor az új törzs elindul, védőoltásokat készítenek ellene és az embereket már azzal oltják, ami az éppen aktuális verzió ellen hatékony – magyarázta.

A szakértő szerint egyébként, ha el már nem is tűnik a vírus, de megszelídül majd, és enyhe megbetegedéseket okozva marad csak itt velünk. „Mint annyi más koronavírus, amikről eddig az emberek nem is hallottak” – tette hozzá.

Előző sztori

Tovább tarthat a tavaszi félév az egyetemeken

Következő sztori

Lefújták az első koncertet! Nem lesz pénteken zene a Színház téren

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1