A vashiány napja november 26-a

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szervezet vashiányából adódó káros élettani hatásaira hívja fel a figyelmet ez a kezdeményezés.

A vashiány bárkit érinthet, az emberek azonban többnyire nem észlelik időben testük jelzéseit, későn tesznek ellene vagy fordulnak orvoshoz, ezért a vashiány jelentősen aluldiagnosztizált állapot.

A vashiány több mint másfél milliárd embert érint a világon, Európában minden harmadik menstruáló nő, négy várandós közül három, illetve a kisgyermekek csaknem fele vashiányos.

A kezeletlen vashiányból kialakuló vashiányos vérszegénység a gazdaságilag fejlett országok lakosságának 2-4 százalékát is érinti.

A vasnak központi szerepe van az élettani folyamatokban, elengedhetetlen a vérképzéshez, a szív és az izmok megfelelő működéséhez, a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint a fizikális és mentális energiaszint fenntartásához.

A vashiány tünetei lehetnek: tartós fáradtság, sápadtság, a koncentrálóképesség csökkenése, fejfájás, halláscsökkenés, memóriazavar, hidegérzékenység, illetve a „nyugtalan láb” szindróma is erre utalhat. 

A vashiányt pótolni lehet vasban gazdag ételek fogyasztásával, vagy vaspótló készítményekkel, de intravénás terápiával is kezelhető.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés
Előző sztori

6360 új fertőzött egy nap alatt

Következő sztori

Online nyílt nap lesz a pécsi közgázon

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1