Címlap Egészség Elment a szag...

Elment a szaglásod, ízérzékelésed? Tréning segíthet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon több tízezer embert érinthet, hogy a koronavírus-fertőzéssel a szaglása, ízérzékelése, vagy a legrosszabb esetben mindkettő elmegy. Ez az állapot pár napig, de akár hetekig, hónapokig is fennállhat. Mi segíthet? Találtunk rá egy módszert, egy próbát megér. 

Drágám, kicsit darabos volt ez a tej a kávémban, de megittam. És még a gyereknek is ebből csináltam a kakaót! – így fest egy átlagos reggel egy coviddal fertőzött családban, ahol sem ízeket, sem szagokat nem éreznek a felnőttek, a gyerek pedig még kicsi, hogy szóljon. Az eset viccesnek is tűnhet, de hosszú távon nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ha nem kapcsolnak be az ízlelőbimbók. Gondoljunk csak bele, ha nem érezzük, hogy ég a süteményünk, megromlott a hús vagy füstöl valami, pedig hozzászoktunk, hogy az orrunk jelez.

Hetekig maradhat ez az állapot

Biztosan találunk a szűk baráti, rokoni körünkben olyan beteget, ahol ez az állapot előállt, hiszen rengeteg embert érint most ez a koronavírus-fertőzés miatt. Mi pedig próbáltunk utánajárni, mi segíthet!

Az egyik, hogy várunk. Várunk arra, hogy visszajön. A másik, hogy trenírozzuk a szaglásunkat, hogy minél hamarabb visszatérjen az orr fontos képessége – olvastuk egy oldalon.

Megoldás: különböző szagokat kell szagolni, amíg el nem kezdjük érezni azokat

A szagló tréning segít

Kifejezetten a Covid-19 okozta szaglásvesztés kezelését célzó tanulmány nincsen – írja az orvostanhallgato.com. Viszont bőséges tapasztalat áll rendelkezésre más kórokozó okozta szaglásvesztés gyógyítására. A leginkább hatékony kezelés egy nagyon egyszerű, otthon is végezhető szaglótréning.

Minél többet gyakoroljuk, annál jobban fog működni

Számos kutatás bizonyította, hogy a naponta ismételt szagló gyakorlatok fokozzák a szaglás képességét mind egészséges, mind a szaglásukat elvesztett egyénekben. Mellékhatásokról pedig nem tudtak beszámolni.

Hogyan működik a szagló tréning?

  • Készítsük elő a terepet!
  • Teremtsünk nyugodt környezetet, ahol gyakorolni tudjuk a szaglást!
  • Vegyünk elő 4 különböző illatú dolgot, amiből egy gyümölcsillatú, egy virágillatú, egy fás illatú, egy pedig fűszeres illatú. Lehet ez például citrom, rózsa, szegfűszeg és menta.
  • Minden figyelmünket összpontosítsuk a szaglásra és legalább 20 másodpercig szagolgassuk az illatokat.
  • Ismételjük meg mindezt naponta kétszer.

A módszer néhány hét vagy hónap után ígér eredményt – írja a honlap.