Címlap Egészség Galgóczi Ágne...

Galgóczi Ágnes a kanyaróhoz hasonlította az omikront

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy valószínűség szerint mindenki találkozni fog az omikronnal, csak azt nem tudni, hogy diagnosztizálják-e a fertőzését – mondta Galgóczi Ágnes.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője szerint 2020 elején még az eredeti vuhani törzsre vonatkoztatva azt mondhatták, hogy egy fertőzött személy 2-3 másikat fertőz meg, az omikronnál ez 15-18 ember.

Az rtl.hu tudósításából kiderül, hogy 40 százalékkal ugrott meg az új koronavírus-fertőzöttek száma. Galgóczi úgy véli, fertőzőképességben lassan eljutunk odáig, ami a kanyarót jellemzi. Ennek köszönhető a nagy fertőzésszám, de ez nem csak Magyarországon jellemző, nemzetközi trendről van szó.

Mindenhol ilyen sebességgel terjed a koronavírus, cserébe viszont úgy tűnik, hogy sokkal enyhébb lefolyású felsőlégúti fertőzést okoz

– mondta az osztályvezető, és szerinte nagy valószínűség szerint mindenki találkozni fog valamilyen formában az omikronnal, csak azt nem tudni, hogy diagnosztizálják-e a fertőzését.

Akik enyhe tüneteket tapasztalnak, azok otthon tüneti szerekkel – például lázcsillapítóval, vitaminokkal – enyhíthetik azokat. Ha ezek súlyosbodnak, szükség lehet néhány napos kórházi kezelésre – mondta Galgóczi Ágnes, de jelezte: az omikronnál jelentősen lerövidült a kórházi kezelések hossza.