Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt, hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájk lesz az óvodákban, iskolákban; március 16-án pedig minden jel szerint gigatüntetést próbálnak szervezni a pedagógus-szakszervezetek. EBBEN a cikkünkben részletesen ismertettük ennek okait, de röviden a következőket szeretnék elérni:

  • A pedagógusok további 45 százalékos béremelésben részesüljenek!
  • Valódi pedagógus-életpályára van szükség!
  • A heti kötelező óraszám 24 órára csökkenjen!
  • Az osztályfőnöki funkció heti 2 órával számítson bele a heti kötelező óraszámba!
  • A pedagógiai asszisztensek gyermekfelügyelettel töltött heti óraszáma maximum 35 óra legyen!
  • A kormány érdemben működtesse az oktatás területén a szakmai és érdekképviseleti fórumokat!

Mint ismert, januártól a pedagógusok tízszázalékos pótlékemelést kaptak, komolyabb bérrendezés viszont csak 2023-ban várható, de a szakszervezetek állítása szerint ennek pontos számai ismeretlenek előttük.

Márki-Zayos kék szalag, avagy baloldali kampányakció

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki a tervezett sztrájk miatt. Ebben azt írták:

Egyértelmű, hogy a január 31-ére tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója.

Mint fogalmaztak: „közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus-szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára”. – A három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt „Gyurcsánynéval egyeztettek”, és nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés a céljuk – tették hozzá.

A kép kattintással nagyítható!

Mivel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt javasolta a tüntetésen részt vevőknek, hogy tűzzenek ki kék szalagot (pont, mint Márki-Zay Péter), a kormányközeli médiumok már egyenesen „lebukásról” írtak, a PDSZ pedig bejelentette: feljelentik az Emmit a gyurcsányozó kommüniké miatt.

Tömeges felháborodás

A munkabeszüntetés hírére a szülők is reagáltak. Számos levelet, kommentet kaptunk ezzel kapcsolatban, de az elmúlt három napban rengeteg óvodás- és iskoláskorú gyerek szüleivel beszéltünk személyesen is arról, mi a véleményük a tervezett demonstrációról. Ez alapján úgy tűnik – bár közel sem reprezentatív felmérésről volt szó természetesen -, hogy a szülők többsége rendkívül felidegesítette magát a pedagógus-szakszervezetek újabb akcióján, és ennek több oka is van.

„Helyettük dolgoztam, én tanítottam, nem ők”

A legtöbb szülő elsőként azt hozta fel aggályként, hogy az elmúlt másfél évben, tehát amióta beköszöntött a Covid, úgy érezte, a tanárok, óvónők helyett dolgozott – a legtöbb iskolában ugyanis úgy nézett ki az „online oktatás”, hogy a tanárok e-mailben elküldték az aktuális tankönyv oldalszámát, majd megadták a feladatot, amit a szülőnek kellett visszaküldenie – miután megoldotta, vagy segített megoldani a gyerekének.

– Én tanultam vele, én tanítottam, nem a tanárai. Nagy nehezen el tudtuk érni több szülővel közösen, hogy havonta egyszer legalább Zoomon ültesse össze az osztályt a tanár, hogy a gyerekek lássák egymást, tudjanak beszélgetni kicsit, ha ez már az osztályfőnöknek nem jutott eszébe magától – mesélte az egyik szülő, akinek most 9 éves a gyermeke.

Több szülő azt mondta, elvárható lett volna, hogy az iskolák vagy a tanárok – a szülők iránti szolidaritásból – biztosítsák a teljes nyári iskolai ügyeletet, de erre egyik intézmény sem volt hajlandó. Így a nyaruk is „elesett” munka szempontjából, sokan megérezték a családi kasszán a szabadságok, vagy fizetés nélküli szabadságok miatt kiesett pénzt.

– Ameddig én otthon szenvedtem a tananyaggal a tanár helyett, ő otthon lógatta a lábát, Facebookja szerint nagyokat túrázott az erdőben, felvette a fizetését és örült, hogy végre nem kell bemennie az iskolába. Ez a véleményem, ez a tapasztalatom, vannak pedagógus ismerőseim is, akik ‘szabadságként’ élték meg a járványos időszakokat, velünk ellentétben – írta nekünk egy pécsi nő, aki két gyermekével (3 és 8 évesek) ragadt otthon gyakorlatilag másfél éve.

„Tüsszentésre hazaküldik a gyerekeket, én meg oldjam meg, ahogy akarom”

A másik nagy szülői csoport az volt, akik arra panaszkodtak, hogy indokolatlanul sokszor küldték haza gyerekeiket az óvodákból és az általános iskolákból arra hivatkozva, hogy a folyik az orruk, vagy egyet-egyet tüsszentettek.

– 2020 márciusa óta összességében többet voltak itthon a gyerekek, mint az intézményekben. Egyikük sem volt soha covidos, de már vagy 50 tesztet kellett csináltatnunk, a háziorvos már röhög, amikor hívom, hogy ‘Megint itthon vagyunk..’ – mesélte egy anyuka. Egy másik hozzátette: az iskolájukban a gyermeke tanárainak nagy része nincs beoltva, és nem is akarja beoltatni magát, a gyerekeket viszont „bőszen küldözgetik haza, amikor erre ingerenciájuk van valamiért, én meg oldjam meg, ahogy tudom a felügyeletet” – közölte feldúlva.

Listázás, pussolás

A harmadik nagy szülői csoport szerint „rendkívül necces” az a gyakorlat, amit ezekben a napokban tapasztalnak, miszerint listázzák a gyerekeket és a szülőket az óvodákban. A szülőkkel ugyanis olyan dokumentumokat töltetnek ki az óvonők, amelyben nyilatkozniuk kell, hogy be akarják-e vinni, és ha igen, akkor hány órakor a gyerekeküket.

– Eközben meg pussolnak, hogy szolidarítsak velük, nekik is jól jönne a fizetésemelés. Értem én, persze, támogatom is, hogy többet keressenek, ki ne akarna magasabb fizetést, de könyörgöm: én másfél éve dekkolok otthon hosszabb-rövidebb etapokban a gyerekemmel, mert járvány van; örülök, hogy még megvan a munkám emiatt, és noha január vége van, már 9 nap szabadságom elment – panaszkodott egy fiatal nő.

Zsarolás, a szülők meg szívnak

– Elém nyomtak valami papírt, hogy támogatom-e a sztrájkot. Én megmondtam nekik, hogy marhára nem támogatom, hogy most politizáljanak, amikor hónapokig a seggükön ültek otthon, megkapták a fizetésüket, én meg minden spórolt pénzünket bébiszitterre költöttem, mert a mi munkánk nem home office típusú – mondta egy apuka.

Többek szerint politikai zsarolás, amit a szakszervezetek művelnek, ezért sem szimpatikus nekik az akció.

– Ritka véletlen és nagyon érdekes, hogy pont a választások előtt, március közepére időzítenek; hát most szakadt el a cérna szegényeknél. Fenéket! A közembereket akarják befolyásolni, a kormányt meg zsarolni. Csak szólok, hogy ennek semmi értelme nincs, ha valaki végig is gondolja. Mert nyilván a politikusok megígérnek majd bármit; de nem ígéretekből, hanem jogszabályokból lesz valami, arra meg idő kell, a fedezetről meg nem is beszélve – magyarázta egy nő, aki hozzátette: azért sem fogja támogatni ezt az akciót, mert undorodik mindentől, aminek köze van a politikához. – Sok mindent el lehet érni csöndesen, tárgyalással is, médiahercehurca nélkül. Én itt csak politikai kekeckedést látok és olvasok, nézze meg, miket írogatnak és milyen stílusban a szakszervezet oldalán.

(Borítóképünk forrása: PDSZ/Ne dolgozz ingyen)