Gyerekek és a korona: Nyugalomra intenek az orvosok!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt napokban egyre nagyobb figyelmet kapott a koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladás (PIMS). Ezek sok esetben aggodalmat és félelmet keltettek a szülőkben. A felmerülő kérdéseket tisztázza a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológia Szekciója és csütörtök este ÉLŐ BESZÉLGETÉSBEN A PÉCS AKTUÁL IS!

A sokszervi gyulladás nem ismeretlen a gyermekreumatológusok előtt – hangsúlyozta Dr. Constantin Tamás, a Magyar Reumatológusok Egyesülete Gyermekreumatológia Szekciójának elnöke.

Az újdonság az, hogy bebizonyosodott: a koronavírus is képes ezeket a reakciókat a szervezetben beindítani.

Heveny betegséget okoz a PIMS

De nem okoz krónikus, hosszan tartó betegséget! A gyermekek az esetek döntő többségében lázas panaszaikkal területi sürgősségi ambulanciákon, kórházakban jelentkeznek, így sokszor nem is kerülnek be a gyermekreumatológiai centrumok ellátásába. Mivel a gyulladásos tüneteket általában 1-3 napon belül sikerül kontrollálni, erre sokszor nincs is szükség. Bár a PIMS heves tünetekkel indul, egyelőre úgy tűnik, hogy hosszú távon jóindulatúan viselkedik.

Milyen gyakori ez a gyulladás?

– Országosan körülbelül 120 gyermeket kezelhettünk eddig a járvány kitörése óta. Sajnos a koronavírus-fertőzésen átesett gyermekek száma nem ismert, de a gyermekkorú népességre vetítve ez azt jelenti, hogy az előfordulási gyakorisága kb 0,006%. Jelen tudásunk szerint tehát egy nagyon ritka betegségről van szó – hangsúlyozza Dr. Constantin. A Népegészségügyi Központ múlt héttől jelentési kötelezettséget írt elő a PIMS esetében is, így hamarosan objektív adatok is rendelkezésre fognak állni.

Milyen súlyos tüneteket okoz?

Nincs tudomásunk súlyos szövődménnyel gyógyult esetről – hívja fel a figyelmet Dr. Constantin.

A PIMS valóban súlyos betegség, a rajta áteső gyermekek igazi hősök.

A megfelelő és időben megkezdett terápia mellett szerencsére a tüneteik többnyire gyorsan javulnak. Vannak gyerekek, akik állapotát csak az intenzív osztályon tudjuk stabilizálni.

Összefoglalva, nem egy „misztikus”, „ismeretlen” betegséggel állunk szemben. A koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladás ritkán fordul elő és sikeresen kezelhető. A gyermekgyógyászati intézetekben, kórházakban és klinikákon felkészült és képzett szakemberek várják a betegeket.

Sikerrel gyógyítják!

– A súlyos, bizonyos esetekben intenzív osztályos ellátást is igénylő autoimmun betegségeket eddig is sikerrel gyógyították. A gyermekreumatológusok több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, ismerik a hatékony kezeléseket. A szükséges gyógyszerek, beleértve a biológiai terápiákat, rendelkezésre állnak – hangsúlyozta Dr. Constantin.

Kik vesznek részt a gyógyításban?

A PIMS ellátása több társszakma összefogását igényli, a sürgősségi- és intenzív terápiás ellátásban jártas gyermekorvosok, kardiológusok, infektológusok és gyermekreumatológusok összehangolt munkájára van szükség. Az utánkövetésben, esetleges kései szövődmények szűrésében nagy szerepe van a kardiológusoknak.

A gyermekreumatológia hálózata

Valamennyi egyetemi gyermekgyógyászati klinikán elérhető modern szemléletű reumatológiai ellátás. A legsúlyosabb – akár gépi lélegeztetést is igénylő – esetekben biológiai terápia alkalmazható, amely reumatológiai indikációt képez. Kollégáink felkészültek, hogy akár a gyermekek átvételével, akár konzíliummal, tanácsokkal segítsék a PIMS-ben szenvedők biztonságos ellátását.

A Pécs Aktuál is foglalkozik a témával! Várjuk a kérdéseket, amit élőben teszünk fel Dr. Sándor György gyermekorvosnak csütörtök 19.00 órakor!

Hirdetés
Előző sztori

Az Indóház téren lopták el a mobilját, gyorsan meglettek a tinik

Következő sztori

Egy beteg kisfiúért fogtak össze a pécsi focisták

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1